Guvernul anunță alocarea a 1,4 miliarde de lei pentru comunitățile locale

Guvernul anunță alocarea a 14 miliarde de lei pentru comunitățile locale
Guvernul anunță alocarea a 14 miliarde de lei pentru comunitățile locale
14 octombrie 2019, 16:43

„Am adoptat un proiect de hotărâre aștept de comunitățile locale și anume 1,4 miliarde de lei pentru diferite capitole de cheltuieli, așa cum au fost prevăzute în Ordonanța de urgență 12/2019. Scopul acestei hotărâri de guvern este acela de asigura toate cheltuielile de funcționare a bugetelor locale. Este un lucru normal că după ordonanță privind rectificarea pe 2019 să avem o astfel de hotărâre de guvern. Am văzut că au fost fel de fel de discuții pe acest subiect. De asemenea este o decizie luată prin Ordonanța 12, această hotărâre de guvern nu face decât să pună în acord ceea ce ordonanța menționează și o împărțire în mod transparent a acestor sume către comunitățile locale, cum spuneam, în ordinea de precădere pe care ordonanță o menționează vis-a-vis de solicitările pe care comunitățile locale le-au transmis către Ministerul de Finanțe”, a afirmat Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern de luni.

„În acest sens au fost avute în vedere la repartizarea sumelor mai multe premise, și anume, prima dintre acestea este aceea legată de faptul că prevederile bugetare aprobate pentru 2019, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019, Legea nr.50/2019 și desigur prin Ordonanța Guvernului numărul 12, pentru cote și sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale”, a completat Teodorovici.

Mininistrul interimar de Finanțe a explicat și zonele de cheltuieli pe care le acoperă suma de 1,4 miliarde lei, aprobată prin proiectul de hotărâre.

„Un al doilea aspect este acela legat de veniturile proprii provenite din impozite și taxe locale, prevăzute în bugetele locale pe anul 2019. Desigur execuția bugetară la momentul 31 iulie, 2019, necesarul cheltuielilor prevăzute la alineatul 3, estimat până la finele anului 2019. Și ce finanțăm vreau să repet încă o dată acest lucru că să fie foarte.

Prin această hotărâre de guvern, prin această distribuire de sume se au în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare în ordinea, cum spuneam mai devreme, prevăzută la articolul 20, alineatul 3, din Ordonanța Guvernului numărul 12, cum ar fi: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali și persoanelor cu handicap grav, indemnizații lunare ale persoanelor cu handicap, așa cum sunt ele prevăzute la articolul 42, alineat 4 din legea 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, desigur.

O altă zonă este cea legată de bunurile și serviciile pentru întreținerea unităților de învățământ și pentru cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul județelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 și a căror plata nu poate fi amânată. De asemenea, s-a avut în vedere, la formă finală a acestei hotărâri de guvern și execuția bugetară la 30 septembrie la nivel de comunități locale”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a adăugat că sumele aprobate, luni, de Executiv vor asigura funcționarea până la finalul anului și cheltuielile unităților administrativ teritoriale.

„Practic sumele avute în conturile UAT-urilor cu ce azi se alocă asigură funcționarea până la finalul acestui an și desigur și cheltuielile după acest moment. Nicio comună să nu aibă sub trei luni de funcționare, chiar dacă acestea nu au solicitat Ministerului Finanțelor Publice aceste sume. Practic e o echilibrare pentru zona de comune, indiferent de culoarea politică a unor primari care administrează comunitățile locale”, a completat Teodorovici.

Președintele executiv al PSD a conchis că „în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată și acesta pentru ca toate facturile comunităților locale să fie achitate, așa cum am promis”.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă