Guvernul a pregătit un program de finanțare pentru participarea individuală a firmelor la târguri și expoziții internaționale

16 iulie 2017, 22:08

Compania la care lucrează Mihnea Gheorghiu produce mobilier din lemn masiv, într-o fabrică din judeţul Mureş, cu peste 100 de angajaţi. Exportă în Europa de peste 20 de ani, dar de un an produce şi mobilier proiectat de designeri români, pentru promovarea căruia participarea la târguri este esenţială.

Anul acesta, mobila a fost expusă la marile târguri de profil din Köln şi Milano, dar n-a ajuns şi la New York din cauză că nu s-au strâns suficienţi producători pentru realizarea unui pavilion naţional.

Odată cu participarea la târguri, exporturile companiei au crescut cu 15% faţă de anul trecut.

Doar 20% din firme îşi permit însă participarea la expoziţii internaţionale.

Lucrurile s-ar putea schimba acum, odată cu programul de finanţare propus de guvern.

Solicitările vor putea fi depuse peste 2-3 săptămâni. O companie va putea primi până la 50.000 de lei pe an şi va trebui să aibă o contribuţie proprie de 10%.

Vor putea fi finanţate atât participările la târguri, cât şi realizarea de site-uri şi aplicaţii mobile, cursuri de pregătire profesională pentru angajaţi şi analize de piaţă, toate destinate aceluiaşi scop: promovarea pe piaţa internaţională.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: „Bugetul alocat pentru programul de internaţionalizare este de 71 milioane de lei (…) Iar pentru 2017 bugetul este de 5 milioane de lei. (…) Vom merge pe principiul ‘primul venit primul servit’, după o analiză a companiilor”.

Problema finanţării de care au nevoie firmele pentru a se face cunoscute în străinătate e una cronică.

Un scandal pe acest subiect a fost în octombrie, anul trecut. Atunci, Ministerul Economiei a pus la dispoziţia mai multor firme un spaţiu la un târg alimentar de la Paris. Pavilionul nu a mai fost construit însă, din cauza unor hăţişuri birocratice de care s-a lovit firma ce urma să se ocupe de acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite