Guvernul a modificat Ordonanța 7. Magistrații sunt în continuare nemulțumiți și vor abrogarea întregii OUG 7

5 martie 2019, 18:54

Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a Ordonanței 7, deși CSM dăduse aviz negativ. Ministrul Justiției Tudorel Toader a explicat că a abrogat cinci articole controversate.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Se revine la reglementarea anterioară ordonanței 7, în sensul că: procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii, iar avizul consultativ va fi emis în continuare de către Secția de procurori din cadrul CSM-ului, și nu de către plenul CSM, cum se prevedea în Ordonanța 7”.

A fost abrogată și posibilitatea ca magistrații să fie sancționați pentru că nu respectă condiția de bună reputație. Guvernul a renunțat și la articolul care interzicea ca la șefia marilor parchete să fie șefi interimari. Magistrații sunt însă în continuare nemulțumiți și vor abrogarea întregii Ordonanțe 7. O altă prevedere controversată care rămâne în vigoare e cea potrivit căreia Secția de anchetare a magistraților nu mai dă socoteală procurorului general.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: „De ce deranjează pe magistrați această chestiune? Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm.

În continuare, mai multe instanțe și parchete din țară protestează față de prevederile Ordonanței 7. De exemplu, procurorii de la DIICOT și Parchetul General fac grevă japoneză și poartă o banderolă albă pe braț.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite