Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT – Copil dispărut. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor și semnalmentele lor

Ro-ALERT - Copil dispărut
Ro-ALERT - Copil dispărut
26 mai 2022, 16:55

În contextul Zilei Internaționale a Copilului Dispărut, la sediul Guvernului a avut loc Dezbaterea ”Cum își poate proteja România copiii de violența sexuală?”, organizată de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile și Fundația World Vision România.

În debutul evenimentului, Mădălina Turza, consilier de stat a anunțat operaționalizarea sistemului Ro-ALERT – Copil dispărut, prin intermediul căruia populația va fi anunțată despre dispariția unui copil și semnalmentele acestuia, cu sprijinul IGPR, DSU și STS. Operaționalizarea Ro-ALERT – copil dispărut este parte integrantă din Programului Național al Guvernului – Din grijă pentru copii.

Principalele cauze ale dispariției copiilor din familie au legătură cu abuzurile de natură sexuală

Principalele cauze ale dispariției copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuși, cu precădere abuzurile de natură sexuală.

În anul 2021, Poliția Națională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale și hărțuire sexuală.

80% dintre declarațiile copiilor victime ale abuzurilor sexuale sunt reale

Potrivit analizelor Institutul pentru Studiul şi Tratamentului Traumei, cel puțin 80% dintre declarațiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiați și/sau familie.

Conform unui studiu realizat de World Vision România, 1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorități din cauza faptului că se tem că nu vor fi crezuți, a lipsei de încredere în reprezentanții autorităților, al accesului limitat la servicii de sprijin și de teama de a fi judecați de familie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite