Guvernul a decis să impoziteze şi dividendele obţinute de fondurile de pensii private. Analist financiar: "Această dublă impozitare va diminua banii pe care îi vom primi de la Pilonul II"

Cu un buget din care abia acoperă cheltuielile mărite pe fondul crizelor în lanţ, Executivul strânge bani de oriunde găseşte. Prin ultima ordonanţă care măreşte mai mult dările către stat, guvernul a decis să impoziteze şi dividendele obţinute de fondurile de pensii private. Administratorii fondurilor acuză că e o dublă impozitare care-i afectează pe oameni și cer Parlamentului să reintroducă scutirea de la plată.

16 August 2022, 09:02 (actualizat 16 August 2022, 10:23) Știrile TVR |

Guvernul a decis prin ordonanţă să majoreze impozitul pentru dividendele distribuite de la 1 ianuarie, anul viitor, de la 5 la 8% pentru toţi beneficiarii și a eliminat scutirea de la plată pentru fondurile de pensii private obligatorii. Pentru cei care cotizează la Pilonul II înseamnă că în conturile lor se vor strânge mai puţini bani, după cum explică specialiştii.

Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să înmulţească banii primiţi din contribuţia de asigurări sociale a angajaţilor. Lunar, li se virează 3,75% din venitul brut, care se adaugă la sumele strânse deja în contul personal al fiecăruia dintre cei aproape 8 milioane de cotizanţi la Pilonul II de pensii.

Investesc banii în titluri de stat, obligaţiuni corporative, acţiuni cotate la bursă şi alte instrumente financiare.

Dividendele fac parte din randamentul care se reflectă în contul privat.

Claudiu Vuță, analist financiar: "Această dublă impozitare va diminua banii pe care îi vom primi de la Pilonul II. (...) Atunci când îţi majorezi costurile există posibilitatea să iasă de pe piaţă foarte multe dintre fondurile de pensie".

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România susţine că, pe lângă dubla impozitare introdusă prin ordonanţă, se încalcă şi principiul aplicat în multe alte țări europene, unde sunt excepţii pentru fondurile de pensii și arată că este în interesul oamenilor ca prevederea să fie schimbată în Parlament.

Fondurile de pensii de la Pilonul II au fost afectate şi de inflaţie, şi de creşterea dobânzilor, care le-au devalorizat mult activele. În jur de 60% din bani sunt investiţi în titluri de stat, considerate sigure, dar care au adus un profit mai mic decât inflaţia.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA, Asociaţia Analiştilor Financiari: "Pierderea fondurilor de pensii din anul acesta se datorează aproape exclusiv pierderii de valoare a titlurilor de stat".

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, fondurile de pensii private au recuperat, în ultimele două luni, 40% din valoarea pierdută după izbucnirea războiului din Ucraina şi explozia preţurilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI