Guvernul a decis să își asume răspunderea pe legea bugetului de stat și pe modificarea OUG 114

Premierul Ludovic Orban a anunțat în debutul ședinței de guvern că executivul își va asuma răspunderea pe legea bugetului de stat, legea asigurărilor sociale de stat și pe modificarea OUG 114. Orban a subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.

18 Decembrie 2019, 08:34 (actualizat 18 Decembrie 2019, 21:02) |
Bugetul pe 2020 e gata. Guvernul își asumă răspunderea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Finalul anului este teremenul limită pe care Guvernul și l-a impus pentru adoptarea bugetului pe 2020.

Ministrul Finanțelor a precizat că deficitul bugetar nu va putea depăși pragul de 3,6% din PIB anul viitor, chiar dacă vor apărea cheltuieli în plus. Dacă va fi nevoie, se va apela la tăieri de cheltuieli sau creșterea veniturilor. Sunt excluse însă taxe noi, mai spune Florin Cîțu.

Promovarea bugetului prin asumarea răspunderii, o premieră în România, a fost criticată deja de opoziție.

O dată cu bugetul, Guvernul își va asuma răspunderea și pentru proiectul de lege care modifică ordonanța 114. Acesta include modificarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. Va fi de 25% din salariul minim brut pe economie, nu din salariul angajatului, că până acum.

Au rămas în proiect deja anunțatele măsuri: înghețarea indemnizațiilor pentru demnitari, de hrană și de merit, interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și interzicerea detașărilor din mediul privat la stat.

Și pensia minimă rămâne la nivelul din 2019, chiar dacă celelalte pensii vor crește din septembrie anul viitor cu 40%.

ACTUALIZARE Guvernul a adoptat miercuri proiectele de lege pe care urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

El a precizat că au fost adoptate proiectul legii bugetului de stat, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat pe anul viitor şi cel referitor la măsuri fiscal-bugetare privind corectarea OUG 114.

ACTUALIZARE "Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat și legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia romanească. Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă și indispensabilă pentru atingerea obiectivului fundamental pe care-l avem, și anume acela de a reuși pană în data de 31 decembrie să oferim României și românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realitățile economice și să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorități locale să știe la ce să se aștepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat", a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern.

"După cum arată programul, este foarte dificil ca, printr-o dezbatere normală în Parlament, să putem să finalizăm bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat în termenul pe care ni l-am stabilit. Angajarea răspunderii va permite fiecărui parlamentar și fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente la proiectul de lege al bugetului de stat și la proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat. Vă spun de acuma, domnilor miniștri, va trebui să analizăm cu mare atenție fiecare amendament și orice amendament care poate genera efecte favorabile pentru un domeniu de activitate sau pentru economia în ansamblu, de acuma vă anunț că am deschiderea de a-l ține cont și de a amenda proiectele de lege în funcție de amendamentele bine intenționate care, într-adevăr, să poată să genereze efecte benefice", a adăugat premierul.

ACTUALIZARE Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2020 şi proiecţia acesteia pe anii 2021-2023, publicat marţi dimineaţa pe site-ul MFP.

Proiectul de lege de abrogare şi modificare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă 114 a fost dezbătut în primă lectură în şedinţa de executiv de vinerea trecută. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că a propus menţinerea sporurilor şi a indemnizaţiilor la nivelul anului 2019.

Totodată, ministrul Economiei a venit cu propunerea ca proiectul de lege de modificare a OUG 114 să conţină prevederi în domeniul energiei, precum ridicarea barierelor de preţ la producător "pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020".

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că exigenţa referitoare la majorarea suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă prin modificările la OUG 114. Tot el a precizat că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare.

Proiectele de acte normative privind OUG 114 şi bugetul de stat urmează să fie introduse pe ordinea suplimentară a şedinţei de guvern.


Potrivit Agerpres, pe ordinea de zi anunţată figurează, printre altele, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea unor termene privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea facilităţilor la transport pentru anumite categorii de persoane.

Totodată, executivul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020.

Printr-o altă hotărâre, guvernul va adopta bugetele rectificate de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi al al Societăţii Comerciale Compania Naţională de Investiţii ''C.N.I''-S.A , instituţii publice aflate sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

De asemenea, vor fi aprobate mai multe proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Pe ordinea de zi comunicată se află şi un proiect de hotărâre privind rechemarea consulului general al României la Toronto, Canada, Sabina - Mădălina Şomăcescu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI