Guvernul a aprobat un program naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor

Guvernul a aprobat, vineri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Programul naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor "Mihail Cantacuzino" şi Programul naţional de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate şi de învăţământ.

26 Mai 2023, 13:17 (actualizat 26 Mai 2023, 13:27) Știrile TVR |
Consolidarea spitalelor / FOTO: Facebook Ministerul Dezvoltării

"După aprobarea programului naţional de investiţii 'Şcoli sigure şi sănătoase', care vizează clădirile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, prin acest act normativ sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice şi alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice", a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al MDLPA.

Programul "Mihail Cantacuzino" va asigura finanţarea de la bugetul de stat a tuturor lucrărilor de intervenţii necesare asupra unei clădiri: consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creşterea performanţei energetice, lucrări de demolare parţială sau totală şi realizarea unor clădiri noi, lucrări conexe - securitate la incendiu, instalaţii, inclusiv de fluide medicale, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului şi utilizare sustenabilă a resurselor naturale. Clădirile vizate sunt cele încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI.

Un important factor care va accelera procesul de consolidare seismică, a arătat ministrul Cseke Attila, este că nu trebuie întocmite documentaţii tehnico-economice de tip DALI sau studii de fezabilitate, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei şi a costului standard pe metrul pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanţarea va fi acordată "urgent".

Conform MDLPA, termenul de eliberare a certificatului de urbanism se scurtează, avizele şi acordurile vor fi acordate în trei zile lucrătoare, iar autorizaţia de construire în şapte zile lucrătoare. De asemenea, în condiţiile în care se impune o intervenţie de urgenţă, beneficiarii pot aplica negocierea fără publicarea unui anunţ, în conformitate cu prevederile Legii achiziţiilor publice.

Investiţiile vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării şi derulate de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, în subordinea cărora funcţionează spitale şi unităţi publice sanitare.

Introducerea în program se va face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Sănătăţii, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri şi de ministerele şi instituţiile cu reţele sanitare proprii. Clădirile vor fi introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei. Pentru fiecare clădire introdusă în listă se solicită acordul UAT-ului pentru introducerea în program, în cinci zile de la aprobare (hotărâre a Consiliului local/judeţean). Pentru unităţile sanitare şi instituţiile publice din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celorlalte ministere, acordul pentru introducerea în program îl constituie acordul de parteneriat. Beneficiarii investiţiilor vor fi cei care, pe perioada realizării lucrărilor, asigură spaţii pentru relocarea activităţilor.

Prin program sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai puţin dotarea spitalelor cu aparatură şi echipamente medicale, consultanţa şi activele necorporale, cheltuielile pentru informare şi publicitate, comisioanele şi dobânzile bancare.

Potrivit comunicatului, pentru că prin acest program se vor consolida spitalele cu risc seismic, dar nu toate spitalele au fost expertizate recent, MDLPA derulează şi Programul naţional privind expertizarea clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate şi de învăţământ, în perioada 2023 - 2025, în cadrul căruia se vor finanţa serviciile necesare.

Ambele programe se vor derula prin intermediul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, pusă la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, se vor aproba normele metodologice de aplicare.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI