Guvernul a aprobat programul IMM Factor: garanții de stat pentru companiile în dificultate

Guvernul a aprobat, luni, programul IMM Factor, prin care vine în sprijinul companiilor care au probleme cu lichiditățile în această perioadă. Garanțiile de stat pot ajunge până la 5 milioane de lei per beneficiar.

24 August 2020, 20:27 (actualizat 25 August 2020, 12:36) |
Reguli noi pentru IMM invest
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Programul IMM Factor este inclus în Planul Național de Investiții și Relansare Economică și vine în sprijinul companiilor care, în perioada de dificultate economică, nu au acces la lichiditățile din piața financiar-bancară.

 

„A fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului Factor. În acest caz vorbim despre garanții de stat în cuantum de 50% din valoarea finanțării de acest tip cu costuri de garantare subvenționată de stat, iar valoarea maximă a facilității de finanțare este de 5 milioane de lei per beneficiar. Vorbim despre un stimulent pentru piața financiar-bancară, de a veni în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și al companiilor, care această perioadă, din cauza dificultăților economice, pot suferi din cauza întârzierilor în plata facturilor pe care le-au emis”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru.

Dancă a explicat faptul că o companie care dorește să primească mai repede banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii poate cere unui finanțator bancar plata respectivei facturi, are acces imediat la lichidități, urmând ca banca să primească valoarea facturii de la client la momentul scadenței.

„Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe țări europene și în economiile dezvoltate, statul vine și stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanțiilor de stat. Valoarea a plafonului de garanții în cadrul acestei scheme este de 1 miliard de lei pentru o perioadă de 12 luni, perioadă în care prin acest instrument companiile vor avea acces putea avea acces mai ușor la lichidități ca urmare a decontării facturilor prin acest sistem”, mai spus Ionel Dancă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI