Guvernul a aprobat plafonul de 1,5 miliarde lei pentru programul „Noua Casă 2023”

Prima casă devine Noua Casă
Prima casă devine Noua Casă
26 ianuarie 2023, 17:09

„Astăzi, Guvernul a aprobat plafonul pentru programul ‘Noua Casă’ pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei. Face parte, dacă vreţi, această aprobare rapidă a plafoanelor pentru programele cu garanţii de stat, o aprobare rapidă pentru că interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie şi către beneficiari, către cetăţeni. Programul ‘Noua Casă’, un program care s-a introdus în 2009, este un program de succes, este, din punctul nostru de vedere, un instrument prin care putem să sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-şi achiziţiona o locuinţă cu condiţii de finanţare ceva mai favorabile decât ceea ce oferă piaţa bancară în acest moment, mai ales în contextul în care dobânzile sunt ridicate şi elementele de avans, respectiv garanţii sunt destul de limitate sau, dacă vreţi, restrictive”, a afirmat Câciu după şedinţa Executivului.

El a spus că acest plafon ar putea fi suplimentat.

„Încurajez (…) pe toţi să apeleze la acest program, pentru că îmi doresc, şi am discutat şi cu domnul prim-ministru, ca acest plafon pe care l-am alocat astăzi chiar să fie epuizat până la jumătatea anului şi să-l putem suplimenta”, a adăugat Câciu.

Întrebat referitor la faptul că economiştii din Banca Naţională au îndemnat populaţia la prudenţă în luarea de credite, Câciu a precizat că trebuie făcută diferenţa între abordarea generală şi facilităţile acestui program.

„Eu fac totuşi diferenţa între o abordare generală, care, evident, trebuie să fie una prudentă, şi o abordare, până la urmă, în care statul vine solidar cu beneficiarul de credit în scopul de a-l ajuta, a-l sprijini pe acesta să poată avea nişte condiţii de finanţare mai bune, înţelegând, totuşi, prin acest program, dar şi prin altele că există nevoia de continuitate şi de dezvoltare. Trebuie să nu intrăm în plasa prudenţei exagerate, ci să avem o prudenţă structurată pe elemente de sprijin pe care şi statul le poate acorda”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, Câciu a mai spus că miercuri a semnat ordinul pentru programul Rural Invest şi urmează să se facă convenţiile cu băncile, iar joi semnează ordinul pentru alocarea plafoanelor pentru programul IMM Invest Plus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite