Guvernul a aprobat Ordonanţa care prevede creșterea salariilor cu 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut în educație. Deca: Prin actul normativ adoptat acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, deși sindicatele au anunțat că resping oferta și continuă greva. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi se acoperă solicitările publice ale cadrelor didactice, creşterile salariale reprezentând măsura cu efect imediat. Joi seara, ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial.

01 Iunie 2023, 14:59 (actualizat 01 Iunie 2023, 18:07) Știrile TVR |

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

"Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie", se spune în document.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

De majorările salariale prevăzute în OUG beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

"Iată că, după ce săptămâna trecută Anexa 8 din Legea salarizării, tot la decizia Coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României, şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, astăzi, prin decizia coaliţiei s-au aprobat două lucruri majore. Odată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-au mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedidactice cu 400, dar şi didactice auxiliare tot cu 1000. După cum bine ştiţi pe site-ul Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu erau şi nu făceau parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis şi coaliţia şi domnul prim-ministru astăzi vom continua discuţiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţie în primul rând, după care urmează celelalte sindicate", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că speră ca astăzi, "simbolic, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp, copiii să se poată poată întoarce la şcoală şi părinţii să fie liniştiţi".

Ministrul Educației: Prin actul normativ adoptat de Guvern reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi se acoperă solicitările publice ale cadrelor didactice, creşterile salariale reprezentând măsura cu efect imediat.

"Ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toţii la şcoală reluând procesul educaţional. Cu toţii am fost martori, în ultimele două săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice şi a personalului din învăţământ care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru educaţie. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliţie şi puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn. În acest sens, am comunicat zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, în diferite formate la nivel guvernamental, dar şi la nivelul Ministerului Educaţiei cu reprezentanţii cadrelor didactice şi am căutat soluţii. Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem, însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic", a afirmat Deca.

Ministrul Educației a menţionat că actul normativ garantează din nou, de această dată şi în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul că "baza salarizării în educaţie, adică salariul mediu brut al debutantului, este egal cu salariul mediu brut pe economie".

Potrivit Ligiei Deca, la Ministerul Muncii urmează să se desfăşoare discuţiile referitoare de grila de salarizare.

Oficialul a arătat că impactul bugetar al ordonanţei este de aproximativ 2,16 miliarde lei.

"De asemenea, a fost asumat prin acelaşi act normativ că aceste creşteri salariale pe noua grilă care pleacă de la salariul mediu brut vor fi etapizate în trei tranşe: 40% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranşee să fie egale pe următorii doi ani. O menţiune: impactul bugetar total pentru ordonanţa de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei. O altă precizare importantă: creşterile se aplică la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creşterile sau majorările salariale, care se aplică în procente. De exemplu, dirigenţia care este 10% se raportează la aceeaşi bază mărită, gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personal didactic de predare şi didactic auxiliar, învăţământul special - creşterea corespunzătoare de 15%, învăţământul simultan, sporul de zonă sau sporul de penitenciar, toate se aplică la această bază mărită", a explicat Ligia Deca.

Ministrul a adăugat că pentru personalul didactic auxiliar se acordă sporul pentru control financiar preventiv de 10%, în peste 6.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică.

"De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora. Pentru acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă. Asta se adaugă, evident, la creşterile realizate deja pentru personalul nedidactic care a ajuns la maximum grilei din anexa 8 din legea 153 săptămâna trecută, atunci când a fost data acea ordonanţă de urgenţă în acest sens. Practic personalul din învăţământ nu numai că a ajuns la maxim din grilă din legea 153, ci s-a făcut un pas în sensul atingerii noii grile de salarizare care prioritizează într-adevăr educaţia în ansamblul sectoarelor publice din România", a explicat Deca.

Întrebată în legătură cu faptul că sindicatele au anunţat că va continua greva, ministrul a spus că este momentul "prioritizării copiilor", având în vedere că actele normative adoptate de Guvern răspund solicitărilor cadrelor didactice.

"Având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunţate pe aproape întreg parcursul de discuţii, este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale. Considerăm că această soluţie, găsită împreună de către Guvern şi federaţiile sindicale, răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi, creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creşteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educaţie să fie într-adevăr motivantă. Şi cred că astăzi este Ziua Copilului, trebuie să ne gândim cu toţii la interesul lor", a spus Deca.

Ea a menţionat că, în discuţiile cu sindicatele, a făcut apel la reîntoarcerea în clase.

"Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase", a adăugat Deca, menţionând că "orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat".

"În opinia noastră, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase", a conchis ministrul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI