Guvernul a aprobat normele de aplicare a legii privind combaterea ambroziei. Proprietarii riscă amenzi

6 septembrie 2018, 20:52

Principalii responsabili de nimicirea ambroziei sunt proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, iar autorităţile publice locale îi vor supraveghea îndeaproape. Controalele vor începe din primăvară şi se vor încheia cel târziu la data de 20 mai.

În urma verificărilor, se va face un centralizator cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat existenţa buruienii, atât din mediul urban cât şi rural. Într-o primă fază, proprietarii vor primi avertismente. Abia după al doilea control, dacă nu şi-au curăţat terenurile sunt pasibili de amenzi: de la 750 la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 5.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Toate acestea, însă, abia de anul viitor, pentru că noile reguli intră în vigoare de la 1 ianurie 2019. Totuşi, ca să nu piardă timp, autorităţile vor să identifice de pe acum terenurile cu ambrozie.

Autorităţile recomandă ca terenurile să fie curăţate doar prin anumite metode. În ţară, unele primării nu au aşteptat legea şi au pornit propriul război cu planta. La Timişoara, în baza unei hotărâri de consiliu local, primăria îi sancţionează de ceva timp pe cei care nu îşi curăţă terenurile. Până acum s-au dat amenzi în valoare de 130.000 de lei.

De la an la an, numărul celor alergici la această plantă creşte. Principalele simptome sunt ochii iritați, secrețiile nazale abundente, strănuturile și durerile de cap.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă