Guvernul a aprobat decontarea navetei pentru elevii care nu învață în localitatea de domiciliu. Elevii au protestat pentru că vor transport gratuit, nu decont

Naveta elevilor va putea fi, în sfârșit, decontată. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri ordonanța de urgență care reglementează această situație ce le crea mari dificultăți copiilor care învățau la distanță mare de casă. Ministerul Educației are bani alocați în buget pentru naveta. Însă elevii au protestat înainte de aprobarea ordonanței pentru că ei doresc transport județean gratuit, nu decontarea lui.

16 Iunie 2021, 06:37 (actualizat 16 Iunie 2021, 21:26) |
Naveta elevilor va fi decontata
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Constanța, în fața prefecturii, zeci de elevi au protestat față de adoptarea ordonanței de urgență care reglementează decontarea transportului. Au cerut menținerea legii de anul trecut care prevede transport județean gratuit pentru cei care fac naveta.

În județul Neamț, elevii care fac naveta s-au obișnuit să își plătească singuri biletele sau abonamentele. Transportatorii din Neamț spun că și-au recuperat greu banii de la Consiliul Județean când au acordat transport gratuit elevilor.

Ordonanța de urgență prevede ca transportul județean să fie decontat pentru elevii care vin la școală din alte localități pe durata cursurilor. Banii sunt asigurați de Ministerului Educației.

În acest caz se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele mai mari. Elevii vor putea solicita bani pentru transport în avans, cu decontare în luna următoare. Și elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea a opt călătorii dus-întors pe semestru în localitatea unde au domiciliul.

Ce cuprinde proiectul:

Potrivit proiectului de act normativ, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevii vor putea solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare. Suma ce poate fi acordată în avans va fi nivelul cuantumului lunar de care beneficiază elevul.

Decontarea va fi asigurată la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Va putea fi decontată lunar numai suma aferentă avansului primit în luna precedentă.

Pentru distanțele ce vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

În situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adăuga 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km.

Operatorii de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună.

Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobată prin ordin al ministrului Educației, în maximum 30 de zile de la emiterea ordonanței de urgență.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI