Guvernul a aprobat deblocarea posturilor vacante din Educaţie. Purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru: Pentru Educație și Sănătate sunt derogări de la regulile privind cheltuielile bugetare

Guvernul a aprobat, prin memorandum, deblocarea ocupării posturilor vacante din Educaţie, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

17 Mai 2023, 18:50 (actualizat 17 Mai 2023, 18:55) Știrile TVR |
Dan Cărbunaru

"Guvernul a adoptat astăzi memorandumul pentru deblocarea posturilor din Educaţie. Este o decizie importantă şi necesară în contextul în care (...) acordăm respectul cuvenit unor domenii atât de importante precum Educaţia ori Sănătatea, prin derogare de la regulile prin care Executivul a stabilit să ţină sub control cheltuielile bugetare. (...) Aşadar, pentru Educaţie, pentru Sănătate sunt exceptate şi aceste reguli nu se aplică în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor vacante. (...) Este şi situaţia de astăzi, când Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat acest memorandum de exceptare de la prevederile incluse în Ordonanţa 34 din 12 mai anul curent privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, dar şi completarea şi modificarea unor acte normative, în acest fel Guvernul aprobând organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile vacante sau temporar vacante din instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile de învăţământ preuniversitar pentru anul în curs", a declarat Cărbunaru.

El a adăugat că memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice şi de cercetare didactică, auxiliară şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere vacante sau temporar vacante din cadrul instituţiilor de învăţământ superior.

"Din această categorie fac parte şi cele din structuri din subordinea Ministerului Educaţiei şi care deservesc învăţământul universitar, mă refer la cluburile sportive universitare sau bibliotecile centrale universitare", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Dan Cărbunaru a precizat că toate posturile didactice, didactic-auxiliare şi de cercetare vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie - 31 decembrie la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi nu implică alocaţii bugetare suplimentare, întrucât "fondurile actuale stabilite prin Legea bugetului de stat 369 din 2022 pentru anul în curs sunt acoperitoare".

"În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, pentru anul în curs memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice vacante sau rezervate din învăţământul preuniversitar, concursul organizat la nivel naţional, sesiunea 2023, aflat în derulare, concursuri organizate la nivel judeţean sau în Bucureşti, sesiunea anului în curs, şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice de predare care sunt vacantate pe parcursul anului şcolar 2023 - 2024, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv în centrele judeţene de resurse sau asistenţă psihopedagogică, Case ale corpului didactic, cluburi sportive şcolare, palate sau cluburi ale copiilor. Este valabilă această decizie şi pentru concursurile sau examenele care vizează ocuparea de posturi didactice auxiliare şi nedidactice vacante sau temporar vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar, inclusiv din centrele judeţene de resurse şi asistenţă psihopedagogică. De asemenea, o a treia categorie vizează concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a menţionat că, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, în sistemul de învăţământul preuniversitar de stat totalul de posturi finanţat din bugetul de stat prin acest minister este de 293.855.

"Numărul maxim de posturi finanţat din bugetul de stat pentru sistemul preuniversitar de stat, învăţământul de masă este de 274.752, în timp ce numărul maxim de posturi finanţat prin bugetul Ministerului Educaţiei pentru învăţământul special este de 19.103. Diferenţa celor 3.245 de posturi va fi utilizată pentru a înfiinţa şi funcţiona servicii de educaţie timpurie complementară începând cu următorul an şcolar", a transmis Cărbunaru.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI