Guvernul a adoptat un pachet de cinci măsuri de sprijin pentru cei afectați de criza COVID, finanțate din fonduri europene

6 aprilie 2020, 21:21

Prima măsură se referă la echipamentele medicale şi de protecţie. Se vor deconta cheltuieli în limita unor fonduri de 350 de miloane de euro. A fost aprobată achiziţionarea de spitale modulare şi de containere de logistică medicală.

Cea de-a doua măsură se referă la stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Acesta va fi de 2.500 de lei lunar, a anunțat ministrul Marcel Boloș. Acesta nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate. Singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit: 10%. Este vorba despre aproximativ 75.000 de cadre medicale: medici, asistenţi, personal care deserveşte ambulanţele, personal paramedical.

Cea de-a treia măsură are în vedere 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani, care în această perioadă sunt în izolare. A fost luat în calcul un număr de 100.000 de persoane vârstnice. Va fi pus la dispoziție un Tel Verde pentru vârstnicii care au nevoie de ajutor.

A patra măsură este luată pentru cei care au intrat în șomaj tehnic pe durata stării de urgență. Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene.

A cincea măsură este destinată celor aflați în carantină, caselor de copii si căminelor de bătrâni, care vor primi 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă