Guvernul a adoptat un pachet de cinci măsuri de sprijin pentru cei afectați de criza COVID, finanțate din fonduri europene

Guvernul a adoptat, luni, cinci măsuri de sprijin care vor fi finanțate din fonduri europene, care însumează 810 milioane de euro. Acestea se referă la echipamentele medicale şi de protecţie, stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, asistența la domiciliu a persoanelor peste 65 de ani, ajutorul celor care sunt în șomaj tehnic și oferirea unor pachete cu produse de igienă coroprală, a anunțat la finalul ședintei de Guvern Marcel Boloș, ministrul Fondurilor europene.

06 Aprilie 2020, 21:21 (actualizat 06 Aprilie 2020, 23:28) Știrile TVR |
Marcel Boloș, declarații după ședința de guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prima măsură se referă la echipamentele medicale şi de protecţie. Se vor deconta cheltuieli în limita unor fonduri de 350 de miloane de euro. A fost aprobată achiziţionarea de spitale modulare şi de containere de logistică medicală.

Cea de-a doua măsură se referă la stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Acesta va fi de 2.500 de lei lunar, a anunțat ministrul Marcel Boloș. Acesta nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate. Singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit: 10%. Este vorba despre aproximativ 75.000 de cadre medicale: medici, asistenţi, personal care deserveşte ambulanţele, personal paramedical.

Cea de-a treia măsură are în vedere 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani, care în această perioadă sunt în izolare. A fost luat în calcul un număr de 100.000 de persoane vârstnice. Va fi pus la dispoziție un Tel Verde pentru vârstnicii care au nevoie de ajutor.

A patra măsură este luată pentru cei care au intrat în șomaj tehnic pe durata stării de urgență. Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene.

A cincea măsură este destinată celor aflați în carantină, caselor de copii si căminelor de bătrâni, care vor primi 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI