Guvernul a adoptat "revoluția fiscală". A decis transferul contribuțiilor de la angajator la angajat

Guvernul nu a mai dat înapoi și a înfăptuit "revoluția fiscală", în ciuda protestelor și a criticilor dure venite din toate părțile. A decis transferul contribuțiilor la angajat, reducerea impozitului pe venituri la 10% și a diminuat contribuțiile pentru pensiile private obligatorii. A amânat însă decizia privind majorarea salariului minim.

08 Noiembrie 2017, 09:09 (actualizat 08 Noiembrie 2017, 20:58) |
Guvernul a aprobat revoluția fiscală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Mihai Tudose, declaratie

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat e una dintre cele mai controversate măsuri fiscale adoptate de Guvern.

Iar șeful de la Finanțe vine cu argumente calculate la virgulă. Astfel, la un salariu brut de 3.200 de lei în 2017, contribuţiile angajatorului înseamnă 728 de lei. În 2018, va plăti însă doar 86 de lei, cu o condiție: ca salariul brut să ajungă la 3.840 de lei, după transferul contribuţiilor şi reducerea impozitului pe venit.

Ordonanţa adoptată de Guvern prevede, dincolo de trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit cu şase puncte procentuale, de la 16 la 10%, impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%, dar şi reducerea numărului de contribuţii sociale de la 9 la 3.

Tot în şedinţa de Guvern a fost aprobată şi reducerea contribuţiei la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%. Va creşte însă, de la 1 iulie 2018, pensia minimă - de la 520 de lei la 640 de lei, iar punctul de pensie, de la 1.000, la 1.100 de lei. A fost amânată în schimb decizia de creștere a salariului minim la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

 

 

Mihai Tudose, despre ”o inflamare excesivă a opiniei publice"

La începutul ședinței premierul Mihai Tudose a anunțat că pe ordinea de zi se află aprobarea ordonanței de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, apoi și-a exprimat părerea cu privire la ”o inflamare excesivă” a opiniei publice pe acest subiect.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Mihai Tudose a spus că sindicatele și patronatele erau de acord cu modificările la Codul Fiscal însă s-au inflamat, potrivit opiniei sale, după ce guvernul a vrut să introducă măsuri ferme pentru limitarea externalizării profitului.

"Transpunem în legislația românească o directivă europeană precum și alte măsuri pe care noi considerăm că este bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică să avem și noi niște bani din care să facem Educație, Sănătate, Infrastructură", a spus premierul la începutul ședinței de guvern.

Ministrul de Finanțe: Măsuri vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului

VIDEO
Ionut Misa, declaratie
Ministrul de Finanțe a declarat că: ordonanța mult discutată, dezbătută care conține modificări ale Codului Fiscale incluse în programul de guvernare (...) aduce importante beneficii atât pentru cetățeni cât și pentru firmele care activează azi în România. Se urmărește reducerea pe venit de la 16 la 10%, pentru salariați, pensionari, persoanele fizice autorizate, pentru veniturile din cabinete individuale, pentru chirii, dobânzi,arendă, premii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din alte surse și investiții cu excepția veniturilor din dividende unde rămân 5 %, totodată se reduc contribuțiile sociale de 39,25 la 37,25 (...)  În corelare cu aceste măsuri este o a treia măsură care vizează transferul contribuțiilor și sarcinilor fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor. Toate aceste măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului, fără  ca angajatorul să plătească mai mulți bani la bugetul de stat și creșterea contribuției pentru pensie a angajatului, asigurându-i- se astfel o pensie mai mare în viitor.

De asemenea, ministrul de Finanțe a mai spus că  se reduce numărul de contribuții de la 9 la 3. Această măsură va reduce birocrația și este o măsura care simplifica elementul de administrare fiscală și va reduce costurile angajatorului, a adăugat ministrul de Finanațe.

Ministrul Finanțelor Publice a prezentat, ca pe o altă "măsură benefică" pentru salariați, "majorarea nivelului salariului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală".

"Crește de la 1.500 de lei, în prezent, la 1.950 de lei, în viitor, limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere. De asemenea, de la 3.000 de lei, în prezent, e o creștere la 3.600 de lei în viitor, reprezentând limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Măsura este luată pentru a veni în sprijinul salariaților care realizează venituri mici în prezent și o formă de ajutor a acestora, având în vedere că o anumită sumă din veniturile de natură salarială se scade din baza impozabilă. Se acordă în baza acestei măsuri deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreținere, și aici e vorba de o deducere de 510 lei, dar, de asemenea, pentru persoanele care au persoane în întreținere se acordă deduceri care pornesc de la 670 de lei până la 1.340 de lei, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere", a explicat Mișa.

Ministrul Muncii: HG referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o ședință ulterioară a Executivului

VIDEO
Lia Olguta Vasilescu, discurs
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că majorarea salariului minim pe economie, va fi discutată într-o ședință ulterioară pentru că acum se află în dezbatere publică și urmează să primească avizul CES.

"Într-o primă lectură, săptămâna trecută, am citit hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentată într-o ședință ulterioară, deoarece, în acest moment, ea se află în transparență decizională, postată pe site-ul Ministerului Muncii, și mai avem de luat avizul Consiliului Economic și Social", a declarat Vasilescu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit ministrului Muncii, nu este niciun fel de întârziere în privința acestei HG.

"Nu sunt niciun fel de modificări nici la această hotărâre de Guvern. De altfel, vreau să vă spun că, de regulă, salariul minim pe economie se stabilește în luna decembrie. Anul acesta a fost un caz special pentru că Guvernul s-a investit mai târziu și a fost dată hotărârea de Guvern chiar în luna ianuarie pentru anul acesta. Deci nu este niciun fel de întârziere, pur și simplu trecem prin toate etapele necesare adoptării acestei hotărâri de Guvern", a spus Vasilescu.

În perioada următoare vom veni cu o HG care prelungește perioada de introducere a contractelor de muncă, până la sfârșitul lunii ianuarie, a mai spus ministrul Muncii.

Mihai Tudose l-a felicitat pe Ionuț Mișa: Dacă băncile sunt nervoase, pe chestia asta eu vă felicit

VIDEO
Tudose, despre bănci
La finalul ședinței de guvern premierul Mihai Tudose l-a felicitat pe ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa pentru că a reuşit să enerveze băncile: “Felicitări, domnule ministru Mişa! (...) Tocmai am aflat acum că sunt mai multe sucursale de bănci care le-au dat liber angajaților pentru a participa la mitingul din față. Deci sunteți pe drumul ce bun. Dacă băncile sunt nervoase, pe chestia asta eu vă felicit. Poate o să plătească și impozit."

____________________________________

Ședința de Guvern fusese anunțată pentru ora 15.00, însă a fost devansată pentru ora 13.00.

Pe ordinea de zi, potrivit site-ului Guvernului, sunt patru proiecte de ordonanță de urgență, printre care și cel pentru pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Modificarea salariului minim nu va fi discutată astăzi pentru că nu are avizul Consiliul Economic şi Social, a transmis jurnalistul TVR, Ionuț Gheorghe.

În timpul ședinței de guvern, mai multe persoane s-au adunat în Piața Victoriei și protestează față de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate în ședința Cabinetului Tudose.

Măsura cu cel mai mare impact care ar urma să fie adoptată în ședința guvernului este mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Marți dimineața, premierul s-a întâlnit cu primari de mari orașe și le-a promis că nu vor avea de suferit ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută. Din acest fond, autoritățile locale primeau în jur de 40 de procente. Edilii spun că măsura le va provoca găuri mari în bugete.

Banca Națională se așteaptă ca incertitudinile în plan fiscal să provoace creșteri de prețuri.

Sindicaliștii pregătesc proteste care ar putea culmina cu greva generală.

Pachetul de modificări ce ar urma sa fie adoptat include și creșterea salariului minim la 1.900 lei, scăderea impozitului pe venit la 10 la sută, diminuarea numărului de contribuții sociale și a contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7 la sută.

Conducerea PSD și membrii guvernului s-au întâlnit marți seară, la Vila Lac, unde l-au sărbătorit pe premier de Sfinții Mihail și Gavril și au pus la punct modificările fiscale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI