Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Cum se împart banii către ministere

12 august 2019, 09:16

Ministerele Fondurilor Europene, Cercetării și Agriculturii pierd cei mai mulți bani. Și învățământul va avea de suferit, deși premierul susține că va avea cu 40 de procente mai mult față de anul trecut, prin anularea unor proiecte.

Bani mai mulți se duc la Finanțe, Dezvoltare Regională și Muncă, dar și către administrația locală. Ministrul de Finanțe le-a transmis un mesaj celor care au criticat bugetul, în forma actuală.

Nemulțumiți de corecțiile decise de Guvern au fost chiar și partenerii de Coaliție. ALDE consideră că bugetul pe anul acesta a fost construit nerealist, iar rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiții stabilite.

Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiții stabilite.

Din opoziție, liberalul Florin Cîțu susține că rectificarea bugetară este ilegală și va solicita înființarea unei comisii de anchetă parlamentară.

Pentru alte măsuri precum introducerea accizei pe zahărul din băuturile răcoritoare, creșterea accizei la tutun sau reducerea numărului de angajați din aparatul de stat mai se mai discută în coaliție, potrivit ministrului de Finanțe.

Declarații Viorica Dăncilă, înaintea ședinței de guvern:

– În şedința de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă.

– Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare.

– Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare

Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu venituri reduse.

– Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educației se referă, în principal, la Programul „Merg la școală” care, din păcate, nu a putut fi pregătiți pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an

– De asemenea sunt reanalizate cheltuielile  de personal care au fost supraestimate inițial.

– Fondurile prevăzute după a rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii. Nu au fost afectate și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor de finanțate din fonduri europene.

– Repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie reducând  din sumele care nu pot fi folosite.

– Alocăm 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundații.

– Vin vești bune din agricultură. Săptămâna trecută au intrat în conturile României 103,2 milioane de euro din fondul european de garantare agricolă.

– Continuăm sprijinul acordat fermierilor și agricultorilor pentru a asigura pe piață produse românești

– A fost plătită ultima tranșă pentru legumicultori din programul Tomata.

– În şedinţa de astăzi adoptăm noi măsuri în vederea realizării ‘Cartierului pentru Justiţie’, un proiect aşteptat de mult timp şi care reprezintă una din măsurile asumate prin programul de guvernare 2018 – 2020. Printr-o hotărâre de Guvern aprobăm programul de reconversie funcţională a acestui obiectiv de investiţii cu potenţial strategic pentru dezvoltarea Capitalei. De asemenea, mandatăm Ministerul Justiţiei să iniţieze demersurile pentru efectuarea procedurilor de expropriere, proiectare şi execuţie necesare pentru demararea acestui proiect

– Ne pregătim din timp pentru sezonul rece. Aprobăm programul de iarna în domeniul energetic prin care stabilim nivelul stocurilor de combustibil pe care producătorii trebuie să-l asigure în vedera producerii energiei electrice pe care producătorii trebuie sa-l asigure până la data de 1 noiembrie 2019.

– Volumul de gaze înmagazinate creste cu 10 % față de anul 2018. iar rezervele din marile acumulări energetice crește cu 25%.

_______________________________

Pe agenda ședinței se afla un proiect de ordonanță de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

De asemenea, se reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.

Proiectul de act normativ propune şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite