Guvernul a adoptat proiectul privind măsurile în starea de alertă și l-a transmis Parlamentului. Ce activități vor fi permise

11 mai 2020, 12:01

Se vor putea face angajări în domeniul medical fără concurs, masca va fi obligatorie în spațiile publice închise, iar preoții pot ține slujbe dacă există distanțare socială.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor COVID și l-a transmis Parlamentului.

Șeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă, a declarat că în privința activităților economice, vor fi permise activitățile de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spații. Este vorba, în acest caz, de activități de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienți.

Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activități de vânzare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții. Astfel, sunt permise activitățile de vânzare a produselor electronice și electrocasnice dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu.

Dancă a mai spus că este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Și aici sunt prevăzute câteva excepții, pentru activitățile de tip curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele.

În ceea ce privește educația, în perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege și până la eliminarea restricțiilor, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planul de învățământ în mediul online.

În baza baza hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării se vor institui măsuri pentru desfăşurarea activităţilor în unităţile de învăţământ în scopul finalizării anului şcolar 2019-2020, precum şi pentru pregătirea anului şcolar 2020-2021, în mod special în ceea ce priveşte activităţile pentru susţinerea examenelor naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale, în perioada 2 iunie – 12 iunie 2020„, a declarat Ionel Dancă, luni, la finalul şedinţei de guvern.

În domeniul Tineretului și Sportului, potrivit proiectului privind starea de alertă, sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, precum și accesul la bazele sportive.

În domeniul Culturii, prin ordin al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, al bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și al altor instituții de spectacole și sau concerte.

____________________

Guvernula discutat, luni, un proiect de lege care să reglementeze starea de alertă.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședintele de Guvern de luni, că Executivul a elaborat un proiect de lege pentru starea de urgență.

„Suntem în situația în care Curtea Constituțională a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea conitnua activitatea desfășurată în ultimele trei luni. Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgență. E clar că decizia Curții Constituționale limitează foarte mult marja de mișcare și, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a spus Ludovic Orban.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că scopul proiectului este protejarea sănătății populației.

„Scopul acestei legi e protejarea sănătății cetățenilor. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri, măsuri care sa organizeze efectuarea unor actrivități economice astfel încât sănătatea cetățenilor să fie protejată. Proiectul are o parte generală. E vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. E un proiect flexibil. Partea substanțiala a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI. Proiectul, dacă va fi aprobat de Guvern, va merge către Parlament”, a psu ministrul Justiției.

Premierul Orban a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a proiectului în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite