Guvernul a adoptat OUG de modificare a Codului Penal, prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu. Ordonanţa a fost publicată în MO

31 ianuarie 2017, 18:09

ACTUALIZARE 01.29 Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal a fost publicată în Monitorul Oficial.

URMĂRIŢI AICI filmul protestelor din noaptea de marţi spre miercuri

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis

ORA 23.00 PROTEST dupa deciziile guvernului. În jur de 300-400 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei. Sensul de mers spre Aviatorilor a fost blocat

ORA 22.09 Ministrul Justiţiei subliniază într-o declaraţie de presă la finalul şedinţei de guvern că a fost adoptat proiectul privind graţierea unor pedepse.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern astăzi am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completarea legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor (…) La prima lege, cea care vizează graţierea unor pedepse am eliminat, aşa şi cum a fost în proiectul iniţial şi nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele cu violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare, şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului„, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament„, a declarat Iordache.

ORA 21.48 „Bugetul României pentru 2017 a fost astăzi adoptat în şedinţa de guvern”, a anunţat marţi seară ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului se întâlnesc miercuri dimineaţă, la ora 9.00, pentru stabilirea calendarului de dezbateri privitoare la buget.

Declaraţii ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la finalul şedinţei de guvern

Acest buget a fost construit respectând 3 lucruri fundamentale: datele reale ale economiei româneşti, programul de guvernare al PSD, pe care românii într-o proporţie covârşitoare l-au votat în decembrie 2016 şi pe care ne-am angajat ferm să-l respectăm, şi nu în ultimul rând principalele politici publice şi proiecte naţionale ca parte a unei proiecţii pentru următorii 4 ani, pentru a asigura o dezvoltare coerentă a României„, a subliniat ministrul Finanţelor Publice.

ORA 20.10 A început şedinţa de guvern, a transmis Ionuţ Gheorghe, de la Palatul Victoria. A fost vorba de câteva chestiuni procedurale, miniştrii au aşteptat câteva documente de la Consiliul Fiscal.

ORA 19.20 La Guvern se fac ultimele calculele, iar în câteva momente e aşteptată să înceapă şedinţa în care bugetul va primi unde verde. Ionuţ Gheorghe e acolo şi vine cu detalii: Rămân cifrele prezentate vineri de Ministerul Finanţelor.

Şedinţa de marţi a Executivului este programată pentru ora 19.45, conform unui anunţ al Biroului de presă al Guvernului.

 

Sănătatea primeşte, anul acesta, aproape 8 miliarde de lei, un plus de aproximativ 16%. La Educaţie, cifrele au fost modificate faţă de vechiul proiect. În loc de tăiere, apare o creştere de circa 26 de procente. Fonduri mai mari cu 60% sunt alocate pentru Transporturi. O creştere spectaculoasă, de aproape 84%, e prevăzută pentru Agricultură.

Ministerul Apărării Naţionale primeşte peste 16 miliarde de lei, cu peste 5 miliarde mai mult decât anul trecut şi mai mult decât dublu faţă de 2015. Practic, se respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru securitatea ţării.

Bugetul Ministerului de Interne rămâne la un nivel apropiat de cel de anul trecut. Se taie însă din fondurile pentru serviciile speciale. 10%, în medie.

Administraţia Prezidenţială primeşte cu 15% mai puţini bani. Tot cam atât se taie şi din bugetele celor două camere ale Parlamentului. Numărul parlamentarilor a scăzut însă mai mult, cu aproximativ un sfert, aşa că economia nu e atât de mare.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are cel mai mare buget, majorat cu 2,5% faţă de anul trecut. Din cele 36 de miliarde de lei alocaţi, trebuie plătite însă pensiile, indemnizaţiile pentru familii şi toate celelalte drepturi de asigurări sociale, precum şi ajutoarele sociale.

Bugetul include creşterile de pensii şi majorările de salarii din sănătate, educaţie şi pentru alţi bugetari. Apare şi majorarea salariului minim pe economie la 1.450 lei, de la 1 februarie.

Bugetul prevede o creştere de cheltuieli de 15%. Sunt luate în calcul şi scutirile de impozite şi de contribuţii sociale. Pe de altă parte, faţă de vechiul proiect, se mai taie din cheltuielile cu bunurile şi serviciile, în favoarea investiţiilor.

Proiectul de buget va merge la parlament, unde va fi discutat mai întâi în comisiile de specialitate. Apoi va fi dezbătut şi aprobat de plenul reunit al celor două Camere.

 

CSAT a avizat favorabil proiectele de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, după ce guvernul a cerut un punct de vedere.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat actualul buget pe care îl consideră problematic şi a precizat că premierul s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să fie alocate fonduri suplimentare acolo unde va fi cazul. Avizul CSAT era aşteptat de executiv.

Imediat ce va fi adoptat de Guvern, proiectul de buget va fi trimis spre aprobare Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite