Guvernul a adoptat OUG care permite desfășurarea rezidențiatului în spitale militare și private

11 decembrie 2019, 10:57

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

„A fost adoptată ordonanța de urgență pentru organizarea rezidențiatului în medicină. Această ordonanță de urgență e justificată din punct de vedere al urgenței, pentru că examenul de rezidențiat a fost întârziat. Există un număr de aproximativ 2.000 de absolvenți de medicină, medicină dentară și farmacie. Având în vedere penuria de medici din sistemul medical e necesar să asigurăm ca ei să își desfășoare rezidențiatul în România, și să nu plece din țară. Astfel a fost extinsă zona în care își pot desfășura rezidențiatul”, a afirmat Ionel Dancă, într-o conferință de presă susținută miercuri la Guvern.

Acesta a adăugat că este o soluție pentru generația tânără să fie motivată, în contextul exodului medicilor români în străinătate.

„Absolvenții de medicină vor putea desfășura rezidențiatul și în spitale județene, militare sau de la nivelul altor ministere. De asemenea, la nivelul spitalelor private. Este, din punctul nostru de vedere o soluție așteptată de deschidere a rezidențiatului din România către spitalele private și alte unități din țară, astfel încât să poată fi liberalizat accesul la medicină la o formă de rezidențiat și să nu mai fie patronat doar de o parte a sistemului medical”, a conchis Dancă.

Iniţial, autorităţile au scos la concurs 4.710 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire: medicină generală, stomatologie şi farmacie. Însă au obţinut note peste 6 mult mai mulţi absolvenţi, aşa că autorităţile vor suplimenta numărul locurilor cu aproximativ 2.400.

Ministrul sănătăţii susţine că acum sunt medici care au între 70 şi 140 de rezidenţi. Extrem de mulţi. De exemplu, în Franţa sunt cel mult 2 rezidenţi pentru un cadru didactic.

Cadidaţii care au susţinut duminică examenul de rezidenţiat îşi vor alege posturile sau locurile între 17 şi 19 decembrie

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite