Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică pensiile speciale

În ședința de guvern a fost discutată OUG care modifică modul de calcul al pensiilor speciale. Actul normativ trebuia să intre în discuţia cabinetului Tudose încă de ieri, însă ședința a fost reprogramată. Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru actul care vizează pensiile speciale. Potrivit unor surse guvernamentale, MAI a avizat documentul, dar a venit cu observații.

04 August 2017, 12:03 (actualizat 04 August 2017, 17:09) Știrile TVR |
Salarii mai mari pentru polițiști
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ORA 16:15 Executivul a adoptat, în ședință, Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică pensiile speciale.

VIDEO
Declarații la începutul ședinței de Guvern
ORA 13:00 A început ședința de Guvern. "Astăzi va fi varianta finală la reglementarea pensiilor speciale", a spus premierul Mihai Tudose, în deschiderea ședinței de Guvern.

"Vă propunem o OUG care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor majora anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație. Actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adopătrii prezentei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări în ceea ce privește vârsta de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vedera eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterii salariale semnificative în respectivele domenii de activitate", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

"Eliminăm unele discrepanțe intervenite în salarizarea dintre militari și funcționarii publici cu statut special, prin majorarea salariilor cu 15% în ceea ce privește personalul militar și civil. Prin actul normativ, pe care vă rog să îl aprobați astăzi, propunem pentru salariile polițiștilor din MAI o majorare cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcții. De asemenea, propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și de securitate anțională, cu excepția personalului civil, care a beneficiat deja din cadrul MApN și instituțiilor aflate în subordinea sa", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la începutul ședinței de Guvern.

Aviz negativ de la Consiliul Economic și Social

ORA 12:30 Aviz negativ de la Consiliul Economic și Social pentru OUG care vizează pensiile speciale. Potrivit informațiilor din ședință, Consiliul vrea eliminarea totală a pensiilor speciale și nu doar  plafonarea lor. Avizul este consultativ.

ORA 12:00 Ministerul de Interne pune conditii pentru adoptarea actului normativ care plafonează pensiile speciale.

Potrivit unor surse guvernamentale, MAI precizează că pensiile nu pot fi mai mari decât media ultimelor salarii pentru toate cele șapte categorii cuprinse în OUG. Asta pentru că în actul normativ întocmit de Ministerul Muncii este specificat că doar pensiile speciale militare nu pot fi mai mari decât salariile nete încasate de cei care se pensionează.

"Ministerul Muncii propune printr-un act normativ modificarea tuturor pensiilor speciale!"

Pentru categoriile referitoare la parlamentari, funcționari parlamentari, diplomați, personal aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor și cei ai Curții de Conturi se specifică doar că majorările vor fi făcute doar cu inflația.

La ora 13:00, Guvernul se va întruni în ședință și va discuta, printre altele, și despre OUG care modifică modul de calcul al pensiilor speciale. Actul normativ trebuia să intre în discuţia Cabinetului Tudose încă de ieri, însă ședința a fost reprogramată.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI