Guvernul a adoptat ordonanța privind compensarea prețurilor la energie. Preţul final al energiei electrice pentru populație va fi plafonat până la un consum de 255 kWh

După săptămâni întregi de contre între PNL şi PSD, au fost decise măsurile care ar urma să protejeze populația de facturile uriaşe pentru încă un an. Prețul energiei electrice pentru populației este plafonat până la un consum de 255 de kwh, pentru încă un an.

01 Septembrie 2022, 06:41 (actualizat 01 Septembrie 2022, 20:46) Știrile TVR |

Citește și  Virgil Popescu: Încercăm să stimulăm populația să facă economie

Nicolae Ciucă: 98 la sută dintre gospodării vor beneficia de plafonarea prețului la energie

Adrian Câciu: Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie va fi de un miliard de lei pe lună

ACTUALIZARE Guvernul a adoptat Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022

ACTUALIZARE În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, de modificările aduse ordonanței vor beneficia 98 la sută dintre gospodării și astfel vor fi ferite de efectele creșterii prețului la energie și gaze naturale.

A fost extinsă perioada de valabilitate a acestei OUG până la 31 august 2023.

Prim-ministrul, Nicolae Ciucă, a mai adăugat că prim măsurile luate azi va fi descurajat comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale.

ACTUALIZARE Ordonanța a fost pusă în transparență publică. Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Noile prețuri plafonate la energia electrică pentru populație

consum lunar până în 100 kwh
-0,68 bani cu tot cu TVA

consum lunar între 100 și 255 kwh

-0,80 de bani cu tot cu TVA

consum lunar peste 255 kwh

-prețul de pe piață

SURSA: Minister Energie

Noile prețuri plafonate pentru firme

-IMM-uri, firme din industria alimentară și instituții publice: 1,00 lei/ kwh doar pentru 85% din consum

-pentru restul de 15% achită la prețul din contract

-excepție: spitale publice și private au consum integral plafonat la 1,00 lei/ kwh

SURSA : Ministerul Energiei

Noile prețuri plafonate la gaze naturale

-pentru consumatori casnici cu consum lunar

preț: 0,31 lei/ kwh

-pentru IMM-uri și producători energie termică: 0,37 lei/ kwh (consum anual max. 50.000 MWh)

SURSA: Guvernul României

Vânzarea succesivă a unor cantități de energie către tarderi su scopul vădit de a mări prețul se sancționează cu amendă de 5% din cifra de afaceri de către ANRE

ACTUALIZARE Ședința de Guvern, planificată pentru ora 15.00, a fost amânată pentru cel puțin o oră și jumătate, deoarece  nu sunt gata toate avizele.

Ordonanța care menține schema de sprijin pentru populație și IMM-uri va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din energie. Vor fi, de asemenea, prevăzute amenzi pentru firmele care nu trimit în maximum o lună documentele pentru decontare. Aceste sancțiuni nu există acum.

Ca element de noutate - apare noțiunea de preț de referință care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate deschis la Ministerul de Finanțe de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice.

Compensarea și plafonarea facturilor se vor prelungi pentru încă un an, iar diferența dintre prețul real și cel din factura va fi în continuare suportată de stat. Asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să simtă, la iarnă, explozia prețurilor din facturi.

______________________

"Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (...) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanţei privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie", a precizat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.

El a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022 - 2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.

"Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 - 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie"
, a explicat Ciucă.

Miercuri seara, după şedinţa BPN al PNL, şeful Executivului a reiterat că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, "inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei".

CITEȘTE ȘI: Ordonanța de urgență pentru măsurile din energie va fi adoptată în ședința de guvern de joi, a anunțat premierul Ciucă

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI