Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se trece la 16 ministere. A fost discutată OUG care vizează situația minerilor de la minele Uricani și Paroșeni

6 noiembrie 2019, 14:35

Guvernul Orban a aprobat în prima ședință OUG privind restructurarea aparatului central. În urma reorganizării, sunt deființate ministere, fiind comasate activități și structuri la nivelul a 16 ministere.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a declarat, miercuri, că printre prioritățile Guvernului se află o ordonanță de urgență pentru completarea veniturilor persoanelor disponibilizate in urma închiderii minelor din Valea Jiului, act discutat deja în primă lectură în ședința Executivului.

„Avem două acte normative, care au fost discutate în ședința de Guvern. În primul rând, o Ordonanță de Urgență, în primă lectură, care vizează situația minerilor blocați în minele de la Uricani și Paroșeni. Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizați de la Societatea Națională a Închiderii Minelor, Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara și a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin urmare, prin acest act normativ, se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie diponibilizate, și, în această privință, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru un număr de persoane. În 2020, 350 de persoane, 362 de persoane în 2021 și o programare a lor până în 2023”, a spus Ionel Dancă, Șeful Cancelariei premierului, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ionel Dancă a spus că pentru această modificare impactul bugetar pentru anul următor va fi de 15 milioane de lei.

„Impactul bugetar pentru anul următor e de aproximativ 15 milioane de lei și va fi prevăzut în proiectul de buget pentru anul următor. Este o situație gravă în care se află minerii, care a fost amânată, ignorată, prin insistența fostului guvern de a prelungi starea de interimat, în unele situații, care a dus la această situație dramatică pentru minerii și familiile lor, pe care Guvernul Orban a tratat-o în prima ședință de Guvern, după cum a promis și a identificat soluțiile care acum sunt pe circuitul de avizare, după parcurgerea OUG în prima lectură”, a completat Dancă.

Ionel Dancă a anunțat că a fost adoptată OUG pentru restructurarea Guvernului și reducerea numărului de ministere la 16: „A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, mai pe scurt – restructurarea Guvernului privind reducerea numărului de ministere la 16. Una dintre principalele modificări este la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, se preia în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor, iar Compania Naţională Loteria Română trece în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări. În ceea ce priveşte Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei, care se desfiinţează, iar atribuţiile şi structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.”

În cazul Ministerul Transporturilor, e o reorganizare prin comasare cu Ministerul Comunicațiilor.

Ministerul Educației preia structurile Ministerului Cercetării și vor fi coordonate de un secretar de stat.

La Ministerul Muncii se înființează Autoritatea Națională pentru persoanele cu dizabilități, copii și adopții, care va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.

Se înființează Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Intră în subordinea SGG companiile Transgaz și Transelectrica.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite