Guvernul a adoptat acte normative privind achiziționarea sistemelor HIMARS și a corvetelor multifuncționale

15 februarie 2018, 12:25

Declarații Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului, după ședința de guvern:

– hotărârea de guvern privind corvetele multifuncționale pentru dotarea armatei române – prima corvetă a fi trimisă după 3 ani de la semnarea contractului

– a fost adoptat pentru achiziția sistemelor HIMARS – se atribuie guvernului SUA contractelor de stat de tip scrisoare.

– ajutoare pentru fermieri sau agricultură – OUG referitoare la schemele de plăți din agricultură.

– o HG privind sprijinul acordat în domeniul zootehnic.

 

„Pe ordinea de zi avem mai multe proiecte, aș vrea să fac referire la proiectul de lege privind achiziționarea sistemelor HIMARS și hotărârea de guvern privind corvetele multifuncționale”, a anunțat primul ministru Viorica Dăncilă, referindu-se la actele normative aflate pe agenda ședinței de astăzi a guvernului.

Viorica Dăncilă: „În calitatea sa de stat membru NATO și al Uniunii Europene, țara noastră are obligația de a-și intensifica eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate și cred că, prin acest proiect de lege, cât și prin hotărârea de guvern, facem doi pași foarte importanți. Achiziționarea sistemelor HIMARS face parte din acordul guvern-guvern, acest acord este al doilea după sistemul Patriot și acest lucru este negociat în parteneriatul strategic cu Statele Unite. Al doilea obiectiv, corvetele multifuncționale – consider că pentru a putea consolida poziția strategică a României la Marea Neagră avem nevoie de forțe navale performante și cred că 2018 poate fi începutul împlinirii unor astfel de obiective. Toate acestea se vor derula pornind de la condiția esențială și nenegociabilă că aceste produse de înalt nivel tehnologic se vor fabrica în România, astfel încât putem întoarce, în industria națională de apărare, importante resurse”.

Premierul a mai anunțat și ce întâlniri importante are în viitorul apropiat: „Săptămâna viitoare, la Bruxelles, voi avea întâlniri cu președintele CE – dl Juncker, cu președintele Consiliului European – dl. Tusk, cu președintele Parlamentului European – dl. Tajani și cu comisarul european pe Politici Regionale – doamna Corina Crețu. Este important pentru noi să arătăm deschidere și cooperare atât cu statele membre ale UE, dar și cu statele cu care avem un parteneriat strategic”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite