Guvernele europene, în luptă cu inflația ridicată. Problemele, cauzate de creșterea tarifelor la energie. Perspective sumbre pentru iarnă

13 octombrie 2022, 16:41

Pentru prima dată în ultimele decenii, Germania, motorul economiei europene, trece la inflație de două cifre – aproape 11 la sută. Problemele uriașe cu care se confruntă populația și sectorul industrial sunt cauzate de creșterea tarifelor la energie și avalanșa de scumpiri la alimente.

În Spania rata inflației s-a dublat față de anul trecut, de la 4 la 9%. Totuși, măsurile luate de Guvern au făcut că indicele prețurilor de consum să fie în scădere față de luna august când inflația s-a apropiat de 11%.

Ajustarea inflației din ultimele două luni se datorează plafonarii prețului la gaz, care a diminuat facturile populației la energie, cât și scăderii prețurilor la carburanți. Benzină, de exemplu, s-a ieftin pentru a 3-a săptămâna consecutiv și a ajuns la valoarea din aprilie, transmite Oana Dobrescu, corespondentul TVR la Madrid.

Și în Franța, plafonarea prețurilor la energie electrică a dus la o ușoară scădere a inflației, de la 6,6 în august la 5,8 la sută în septembrie. Dar, comparativ cu anul trecut, s-a dublat, iar tulburările sociale se extind în Franța, pe fondul creșterii galopante a prețurilor.

În Cehia, inflația a ajuns la 18 la sută. Cel mai mult s au scumpit gazele, combustibilii fosili și electricitatea. Prețul la carne a crescut cu aproape 25 la sută. Oficialii de la Praga sunt de părere că până la sfârșitul anului, inflația va urca la 19 procente.

”Am constatat o schimbare de comportament din partea clienţilor. Se gândesc mai bine la cât cumpără, clienţii au redus cantităţile pe care le cumpără”, Marta Dolanova, coproprietar magazin.

Nivelul inflației din Italia e aproape de 9 procente. Statisticile întocmite de autoritățile de la Roma arată că, în luna august, inflația a crescut nu atât din cauza tarifelor la energie, cât mai ales din cauza scumpirii alimentelor.

Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază, făina, orezul și paștele, cu peste 20 de procente. Doar pentru alimente, o familie plătește cu 564 de euro mai mult pe an, în acest moment, neluând în calcul valoarea facturilor”, gtransmite Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia.

Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, danezii se confruntă cu o inflație de două cifre – 10 la sută. Plutește spectrul recesiunii, afirmă experții, iar noul guvern, rezultat după alegerile din 1 noiembrie, va avea o misiune imposibilă, titrează presă.

Totodată, Danemarca se confruntă cu o creștere de până la 40 la sută a furturilor din magazine. Proprietarii de magazine spun că, de sărăcie, oamenii recurg la gesturi disperate.

”În prezent, ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de furt de produse alimentare. Se fură mai ales brânză, Ne dispare o mare cantitate de brânză”, povestește Soeren Mielsen, administrator magazin.

Sociologii danezi atrag atenția că, potrivit studiilor, în perioade de inflație ridicată crește numărul infracțiunilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite