Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Nu mai suntem campioni la rata inflației în UE. Avem o analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile de prețuri la produsele agroalimentare

Mugur Isărescu conferință BNR
Mugur Isărescu conferință BNR
12 mai 2023, 07:48

Datele prezentate astăzi indică o scădere substanțială a ratei inflației, în apropiere de 10%, a declarat Mugur Isărescu.

Comparativ cu celelalte țări din UE, vă reamintesc că în urmă cu câțiva ani  eram campionii inflației, aveam cea mai mare inflație din UE. Datele (…) sunt bazate pe indicele armonizat al prețurilor de consum, acest indicator permite realizarea de comparații internaționale, privind rata inflației, în baza indicatorului armonizat, România este pe locul 8 la rata inflației. Nu mai suntem de aproape un an și ceva campioni la rata inflației. Ne îndreptăm spre mijlocul plutonului (…) Inflația în România în prezent este mai redusă comparativ cu 4 țări care sunt în zona euro, ceea ce ne arată că dacă ești în zona euro nu în mod automat ai rezolvat problema inflației. Este vorba de țările baltice și Slovacia. Și avem o inflație mai scăzută decât țările Vișegrad, a adăugat Mugur Irărescu.

Este o scădere a preturilor la carburanți, în principal datorita faptului că a scăzut prețul țiteiului, a mai spus Isărescu.

Avem o analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile de prețuri la produsele agroalimentare, poate vor fi și scăderi, a estimat guvernatorul BNR.

BNR a revizuit ascendent prognoza de inflaţie la 7,1% pentru finalul an

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a menţinut estimarea de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

„Să ne uităm la prognoză şi la traiectoria prevăzută a inflaţiei: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârşitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflaţiei din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa”, a explicat Mugur Isărescu.

Conform BNR, traiectoria descendentă va fi susţinută de detensionarea treptată a pieţelor de materii prime, resorbirea cererii excedentare din economie, corecţia descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste şi reducerea presiunilor inflaţioniste asociate preţurilor la bunurile din import.

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%, anunță azi Institutul Național de Statistică. În luna martie rata inflației a fost de 14,5% , iar in februare 15,5%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite