Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Inflația va reveni în ținta noastră

8 august 2018, 14:08

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prognoza anterioară indică o inflaţie de 3,6% în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.

Conform BNR, este anticipată o temperare, pe fondul reducerii semnificative a contribuţiei inflaţioniste a componentelor exogene, în timp ce la nivelul inflaţiei de bază este preconizat să se acumuleze presiuni, cu precădere în anul 2019.

Rata anuală a inflaţiei IPC va rămâne în interiorul intervalului ţintei de la începutul anului 2019 şi până la orizontul proiecţiei.

Persistă însă unele riscuri: de exemplu, preţul ţiţeiului la nivel mondial poate determina şi scumpiri în lanţ.

Deocamdată, plafonarea inflaţiei îi bucură pe cei cu credite în lei. BNR nu a majorat dobânda cheie iar ROBOR la 3 luni a scăzut trei zile consecutiv pana la 3,33%.

Este posbilă o scădere a consumului, principalul motor al creşterii economice. Cumpărătorii devin tot mai prudenţi când vine vorba de cheltuieli.

Guvernul se bazează pe o creştere economică mai mare, de 5,5%, în constructia bugetului pe acest an. Un PIB mai mic ar face necesare ajustări ale veniturilor şi cheltuielilor publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă