Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce ministrul Finanțelor a vorbit despre "presiuni agresive" din partea Băncii Naţionale pentru a nu se scădea ROBOR-ul: Asta e o aiureală

Guvernatorul BNR susţine că taxa pe lăcomie este o trăsnaie care l-a luat prin surprindere. Este prima sa reacţie după decizia Ministerului de Finanţe de a introduce taxa pe active, sau taxa pe lăcomie, pe care băncile trebuie să o plătească. Mugur Isărescu a mai calificat drept "aiureli" afirmația ministrului Finanțelor că Banca Națională ar face presiuni asupra băncilor pentru a menține ridicat indicatorul ROBOR.

08 Ianuarie 2019, 21:16 Știrile TVR |
Isărescu îl contrazice pe Teodorovici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Guvernatorul BNR îl contrazice pe ministrul Finanțelor în privința efectelor taxei pe lăcomie.

Isărescu avertizează că ordonanța aprobată la finalul anului trecut, dar și lipsa unui buget pentru 2019 pot crește inflația peste nivelul prognozat.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Ce presiune? Păi ăsta-i instrumentul nostru , noi nu facem presiune, dacă apare vreo problemă mișcăm dobânda în sus și-n jos, cum am făcut-o. Deci asta e o aiureală că am făcut noi presiuni. (...) Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia. Avem dreptul să face propuneri, sugestii, nu putem noi să modificăm  ordonanțele. Să spunem, uitați, acesta este impactul".

Este replica guvernatorului după ce ministrul Finanțelor îi cerea zilele trecute unele explicații.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice: "Aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale, eu sper să nu fie adevărat, către bănci, pentru a nu se scădea ROBOR-ul. (…) Am să fac invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe (...) alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi împreună vor trebui să-mi răspundă la nişte întrebări, tocmai pentru a evita situaţiile care se întâmplă astăzi în zona sistemului bancar".

ROBOR la 3 luni a coborât deja la 2,92%, cel mai mic nivel din ultimele 7 luni.

Controversata ordonanță adoptată la finalul anului trecut prevede aplicarea unei taxe suplimentare pe activele financiare ale băncilor dacă ROBOR depășește 2%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI