Guvernatorul BNR, discuții în Parlament. Explicații privind inflația, perspective și câteva avertismente

Inflaţia tot mai ridicată i-a făcut pe senatorii din Comisia economică să îl cheme la raport pe guvernatorul Băncii Naţionale. Mugur Isărescu a venit în faţa lor împreună cu toţi membrii boardului, iar veştile nu au fost cele mai bune: dacă guvernul nu ține lucrurile sub control, economia României va avea parte de o "aterizare" forţată.

29 Martie 2018, 21:09 Știrile TVR |
Mugur Isărescu, față în față cu senatorii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Șocurile generate de deciziile fiscale ale guvernului au dus la creşterea inflaţiei, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Ultimele majorări de dobândă cheie sunt măsuri prin care Banca Naţională încearcă să ţină în frâu efectele.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Încercăm să ținem sub control economia fără a o brusca, fără a pune frână foarte brutală, lucru pe care l-aș propune și pentru perioada următoare dacă lucrurile ar rămâne sub control, dar de multe ori, nu ceea ce dorești se îndeplinește".

Reprezentanţii BNR i-au liniştit pe parlamentari - nu riscăm să intrăm într-o criză similară celei de acum 10 ani. Dar dacă executivul nu ține cheltuielile în frâu, riscăm o aterizare forţată a economiei.

"Se poate ajunge nu la o situație ca în 2008, dar la o situație care să necesite apoi niste ajustări, niște corecții economice foarte dureroase (…) de o manieră care să tensioneze și mai mult relațiile din societate" - Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR.

Reprezentanții Bancii Naţionale au fost întâmpinaţi doar de 3 membri ai Comisiei economice. Cei de la PSD au preferat ca în acest timp să se adune în Dâmbovița, la hotelul unuia dintre ei.

Întrebat ce s-a întâmplat, liderul PSD a răspuns ironic: "Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Boicotăm Banca Națională. Banca Națională este tot sprijinită. O sprijinim de 28 de ani. De 26 sau 25 înțeleg că e stabilitate pentru că este același guvernator".

Însă chiar şi în formulă restrânsă, atmosfera a fost tensionată între membrii Comisiei economice, care s-au certat cine să pună întrebări.

Mai bine de 2 ore a durat discuţia purtată de Mugur Isărescu şi ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR cu senatorii.

Conform Băncii Naţionale, inflaţia ar trebui să se stabilizeze spre sfârşitul anului, dacă nu mai sunt luate alte măsuri fiscale cu impact major în economie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI