Guvernatorul BNR, discuții în Parlament. Explicații privind inflația, perspective și câteva avertismente

29 martie 2018, 21:09

Șocurile generate de deciziile fiscale ale guvernului au dus la creşterea inflaţiei, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Ultimele majorări de dobândă cheie sunt măsuri prin care Banca Naţională încearcă să ţină în frâu efectele.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Încercăm să ținem sub control economia fără a o brusca, fără a pune frână foarte brutală, lucru pe care l-aș propune și pentru perioada următoare dacă lucrurile ar rămâne sub control, dar de multe ori, nu ceea ce dorești se îndeplinește„.

Reprezentanţii BNR i-au liniştit pe parlamentari – nu riscăm să intrăm într-o criză similară celei de acum 10 ani. Dar dacă executivul nu ține cheltuielile în frâu, riscăm o aterizare forţată a economiei.

Se poate ajunge nu la o situație ca în 2008, dar la o situație care să necesite apoi niste ajustări, niște corecții economice foarte dureroase (…) de o manieră care să tensioneze și mai mult relațiile din societate” – Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR.

Reprezentanții Bancii Naţionale au fost întâmpinaţi doar de 3 membri ai Comisiei economice. Cei de la PSD au preferat ca în acest timp să se adune în Dâmbovița, la hotelul unuia dintre ei.

Întrebat ce s-a întâmplat, liderul PSD a răspuns ironic: „Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Boicotăm Banca Națională. Banca Națională este tot sprijinită. O sprijinim de 28 de ani. De 26 sau 25 înțeleg că e stabilitate pentru că este același guvernator”.

Însă chiar şi în formulă restrânsă, atmosfera a fost tensionată între membrii Comisiei economice, care s-au certat cine să pună întrebări.

Mai bine de 2 ore a durat discuţia purtată de Mugur Isărescu şi ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR cu senatorii.

Conform Băncii Naţionale, inflaţia ar trebui să se stabilizeze spre sfârşitul anului, dacă nu mai sunt luate alte măsuri fiscale cu impact major în economie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă