Câciu: Am adoptat forma finală a modificărilor Codului Fiscal. O ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia și cetățenii și de a asigura un echilibru fiscal bugetar

15 iulie 2022, 10:26

La finalul ședintei de Guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că a adoptat o soluție moderată, fără discriminări. Pentru HoReCa măsurile întră în vigoare de anul viitor, accizele la alcool și tutun cresc de la 1 august, a mai anunțat ministrul.

”România este într-un angajament de reformă accelerată pe mai multe componente, un angajament de realizare a unei consolidări fiscale, foarte mult timp amânate – care ne-a dus in 2020 la un deficit excesiv -, într-un proces de reformă, de digitalizare a instituțiilor statului, dar și de necesitate de eliminare a unor excepții din zona fiscală, care au condus la distorsiuni și au produs fenomene economice cu efecte negative. Noi am anunțat de la începutul acestui an, că această reformă se va face, o ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia și cetățenii, de a proteja capitalul românesc și veniturile salariaților și de a continua într-o zonă sustenabilă de a asigura un echilibru fiscal bugetar, pe termen mediu și lung”, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Ca modificări care au avut loc în această săptămână, aş prezenta situaţia de la sectorul HoReCa, în care termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii pentru impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023. O modificare importantă a Codului fiscal în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire a profitului, scutirea de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, de procesare, producţie, pentru că avem acest feedback în economie. Economia reacţionează pozitiv atâta timp cât este sprijinită şi trebuie să fie sprijinită şi fiscal”, a menţionat ministrul Finanţelor.

În noua variantă au fost amânate pentru anul viitor unele măsuri care urmau intre în vigoare în august. Printre ele, reducerea plafonului de salarii scutite de taxare în construcții, agricultură și industria alimentară.

De asemenea a fost amânată pentru 1 ianuarie 2023 eliminarea impozitului specific de care beneficiază restaurantele și hotelurile. Vor crește din august doar accizele la țigări și alcool. Ordonanță modifică și impozitarea jocurilor de noroc și aduce unele clarificări, dar păstrează în linii mari schimbările anunțate deja.

În urma ultimelor modificări, veniturile colectate în acest an vor fi mai mici, de 1,2 miliarde de lei, față de 2,2 miliarde, în varianta anterioară. Noul Cod Fiscal urmează să fie aprobat de guvern, cel mai probabil mâine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Comasarea alegerilor este ca și abandonată

Ciucă: România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice