Guvern: 54,7 milioane lei cheltuiţi de România, pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. HUB-ul umanitar devine funcţional

9 martie 2022, 14:52

”Astăzi, HUB-ul umanitar din Suceava va deveni funcţional. În această după-amiază primul transport de medicamente şi produse de strictă necesitate va ajunge în această locaţie”, a declarat, miercuri, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.

La activitate vor fi prezenţi Janez Lenarčič, Comisarul European pentru gestionarea crizelor, Fabrizio Curcio, şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia şi secretarul de stat Raed Arafat,  şeful DSU.

”Astfel de gesturi sunt necesare şi vor continua, pe măsură ce, după cum vedem, situaţia din Ucraina se menţine extrem de complicată ca urmare a agresiunii militare ruse”, a mai afirmat Cărbunaru.

Acesta a transmis că România este o ţară sigră pentru cetăţenii săi, firme, dar şi pentru cei care aleg să se refugieze aici.

”România se bucură de toate garanţiile de securitate oferite de apartenenţa la NATO, aliaţii noştri sunt alături de noi (…) România este o ţară sigură”, a mai transmis Cărbunaru.

Acesta a precizat că, până în prezent, România a cheltuit 54,5 milioane de lei pentru a gestina criza refugiaţilor, urmând a fi depuse documente pentru decontare la Comisia Europeană.

„Guvernul este în contact permanent cu Comisia Europeană. În privinţa calculelor pe care ţara noastră le face, în vederea decontării cheltuielilor efectuate cu sprijinirea refugiaţilor din România, există zilnic updatări ale acestor cheltuieli. La momentul la care vorbim sunt 54,7 milioane lei cheltuiţi de România pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. Prin ministerele de linie, la nivelul Cancelariei prim-ministrului, se centralizează toate aceste sume şi ele vor fi înaintate Comisiei Europene, care în acest moment lucrează la mecanismele pentru fiecare tip de decontare de cheltuială de care avem nevoie”, a arătat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Cărbunaru a reamintit că mai mulţi membri ai Comisiei Europene au fost în aceste zile în România pentru a susţine ţara noastră în gestionarea situaţiei generate de sosirea unui număr mare de refugiaţi.

„De altminteri, şi vizata comisarului european Lenarcic (Janez Lenarcic – comisarul european pentru gestionarea crizelor – n.r.) se înscrie în aceste eforturi pe care Comisia Europeană le-a făcut, de a fi alături de statele membre, în special România şi Polonia, care sunt afectate de valurile de refugiaţi din Ucraina. Comisarul pentru Afaceri interne, dar şi preşedinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezenţi în România în ultimele zile, pentru a vedea ce se întâmplă şi pentru a asigura că vor lua măsuri de sprijinire a ţărilor care gestionează această situaţie”, a spus Cărbunaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite