Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO ORA DE ŞTIRI

Gustul primului hamburger din celule stem: între sandvişul cu soia şi fast food

Asemeni oricărei inovaţii, carnea produsă în laborator oferă soluţii, însă naşte şi numeroase controverse. Criticii acestei tehnici spun că problema resurselor limitate de hrană ar trebui abordată prin schimbarea comportamentului alimentar: adică să mâncăm mai puţin.

06 August 2013, 22:54 |
Burgerul din celule stem
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Burgerul din celule stem
Este mâncarea viitorului, spun specialiştii în genetică. Primul hamburger din celule stem, testat luni la Londra, are un gust undeva între un sandviş cu soia şi obişnuita mâncare fast food.

Aşa au descris criticii culinari noul produs. A fost un compliment sau o insultă? - se întreabă jurnalişti din toată lumea.

Cu gust sau fără, cert este ca Frankenburgerul lansează o nouă dezbatere: în 40 de ani vom avea hamburgeri din celule stem la cină? Asemeni oricărei inovaţii, carnea produsă în laborator oferă soluţii, însă naşte şi numeroase controverse. Criticii acestei tehnici spun că problema resurselor limitate de hrană ar trebui abordată prin schimbarea comportamentului alimentar: adică să mâncăm mai puţin.

Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU, necesarul producţiei de carne va creşte până la aproape o jumătate de miliard de tone în anul 2050. Urmare a înmulţirii populaţiei, cererea va urca astfel, cu aproximativ un sfert de miliard de tone, în doar 40 de ani.

Mark Post, profesor la Universitatea din Maastricht: "Mulţi oameni nu realizează că producţia de carne este la capacitate maxima şi în 40 de ani nu va mai putea să acopere cererea la nivel global. Cred că aceasta este o variantă etică şi ecologică de a produce carne".

Carnea creată in vitro va răspunde aşadar nevoilor unei populaţii tot mai numeroase, într-un mod ecologic şi, în acelaşi timp, etic, întrucât nu implică suferinţă.

Conform declaraţiilor profesorilor olandezi, friptura din muşchi de vită, obţinut din celule stem, va putea fi comercializată în următorii 10 ani. Aceasta ameninţă însă sistemul clasic de aprovizionare şi preţul alimentelor.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei pentru apărarea drepturilor animalelor PETA, carnea sintetică ar însemna sfârşitul "bateriilor de pui, al abatoarelor" şi nu numai. Înainte de controversele cu producătorii obişnuiţi, va fi nevoie ca friptura stem să depăşească bariera costurilor. Hamburgerul inovator, degustat în cadru festiv la Londra, a costat nu mai puţin de 250.000 de euro, deşi cântăreşte doar 140 de grame.

Cercetările de la Universitatea Maastricht, din Olanda, au fost finanţate cu 700.000 de dolari de către unul dintre fondatorii Google. Potrivit coordonatorului de proiect, Mark Post, continuarea cercetărilor necesită o finanţare de încă 10 milioane de euro.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C -1°C
IASI 1°C -1°C
CLUJ 4°C -2°C
CONSTANTA 6°C -2°C
CRAIOVA 8°C -2°C
BRASOV 4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 22 Februarie 2019, 03:02
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 21-02-2019
Deschidere: 7749.2
Maxim: 7860.2
Mimim: 7718.27
Variatie: 1.38%
SNG
31.80
0%
WINE
18.70
0.27%
SNP
0.34
1.01%
TLV
1.91
2.77%
BRD
12.20
3.03%
EL
10.98
2.42%
FP
0.89
1.14%
COTE
79.70
0.25%
SIF2
1.14
1.38%
SNN
9.29
1.41%
ARHIVĂ ȘTIRI