Grupul G7 acuză Moscova că „pune în pericol” regiunea din jurul centralei nucleare Zaporojie şi cere restituirea centralei Ucrainei

Grupul G7
Grupul G7
10 august 2022, 16:08

„Solicităm ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei nucleare de la Zaporojie”, scrie G7 într-un comunicat publicat de Germania, care asigură preşedinţia grupului. „Controlul continuu al Rusiei este acela care pune în pericol regiunea”, dă asigurări grupul.

„Personalul ucrainean care exploatează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să-şi poată exercita atribuţiile fără a suferi ameninţări sau presiuni”, a mai menţionat G7.

G7 se declară de asemenea „profund preocupat de grava ameninţare” pe care armata rusă o face să planeze asupra „securităţii” instalaţiilor nucleare ucrainene.

Ocuparea lor de către trupele Moscovei „sporeşte considerabil riscul unui accident sau al unui incident nuclear” şi „pune în pericol populaţia Ucrainei, statele vecine şi comunitatea internaţională”, potrivit aceleiaşi surse.

Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie este un subiect de acuzaţii reciproce între Moscova şi Kiev, care afirmă fiecare că tabăra adversă a bombardat instalaţiile nucleare săptămâna trecută, fără ca nicio sursă independentă să poată confirma sau infirma informaţiile.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre spectrul catastrofei de la Cernobâl.

Marţi seară, operatorul ucrainean, Energoatom, a afirmat că forţele ruse pregătesc racordarea centralei la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi că o avariază în timpul acestei reorientări a producţiei de electricitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite