Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi complet operaţional spre finalul acestui an

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi complet operaţional spre finalul acestui an
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi complet operaţional spre finalul acestui an
25 octombrie 2022, 13:25

“Suntem pe cale de a atinge capacitatea operaţională a battle group-ului (…) Către sfârşitul anului atingem capacitatea de operare iniţială şi ulterior vedem dezvoltarea conform deciziei naţiunii lider pentru anul viitor”, a declarat Berdilă, după ceremonia din Parcul Carol din Capitală, care a marcat Ziua Armatei României.

El a vorbit de rolul de descurajare şi apărare al acestui Grup de Luptă şi de perspectivele ca acesta să devină batalion.

„Începem cu nivelul batalion şi asumarea pentru nivelul brigadă va trebui să aibă loc la declararea capacităţii operaţionale depline către sfârşitul anului acestuia, anului viitor şi integrarea în postura mare a Alianţei din zona de Sud-Est a regiunii Mării Negre, o postură şi o prezenţă consolidată pentru descurajare şi apărare”, a arătat el.

Totodată, şeful Forţelor Terestre române a remarcat rolul de instruire al trupelor dislocate în România.

„Pentru mine, prezenţa celorlalţi militari din forţele terestre, inclusiv din Divizia 101 Aeropurtată, este un element de oportunitate pentru instruire şi pentru a perfecţiona acest grad de interoperabilitate pe care ni l-am asumat cu toţii”, a spus Berdilă.

Omologul său francez, Pierre Schill, a vorbit despre un „angajament profund” în privinţa Grupului de Luptă. „În viitoarele zile vom creşte numărul de militari, deoarece dislocăm un batalion armat. În total vor fi 800 de militari”, a arătat oficialul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite