Surse TVR INFO: Aderarea la Schengen, în pericol. Unele țări solicită verificări suplimentare pentru România și Bulgaria

15 noiembrie 2022, 12:55

Lucian Pârvoiu a anunțat, în exclusivitate la TVR, că ”după ce Croația a trecut rapid prin mâinle celor care urează să stabilească agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie și s-a stabilit pentru Croația data de 1 ianuarie 2023 să fie cea în care va intra în Spațiul Schengen, în ceea ce privește România și Bulgaria, mai multe țări – nu știm în acest moment care, dar bănuim că este vorba cel puțin despre Olanda și Suedia – s-au prevalat de posibilitatea de a cere verificări suplimentare”.

Acest lucru înseamnă că aderarea României și Bulgariei ar putea fi amânată dincolo de 1 ianuarie 2023. ”Lucrurile se complică enorm în această perioadă, iar singura veste bună este că ar mai putea avea loc o nouă misiune de verificare a felului în care România și Bulgaria respectă aquis-ul Schengen, iar asta s-ar întâmpla chiar în zilele următoare” a mai spus jurnalistul TVR, citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Știrea inițială:

Potrivit eurodeputatului Victor Negrescu, vor fi analizate, de asemenea, concluziile parțiale ale raportului realizat de Comisia Europeană privind protecția frontierelor de către România și Bulgaria, despre care a arătat că are rezultate pozitive pentru țara noastră.

Astăzi este reuniunea grupului de lucru Schengen, care este importantă pentru că acum se construiește agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie, când se întâlnesc miniștrii de interne, a explicat Lucian Pîrvoiu, la Info Plus. Pe agendă este și draftul de rezoluție pentru accederea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Croația are o altă rezoluție, separată. E important să ajungem pe agendă. Important e cum ajungem: se fac eforturi diplomatice în acest moment, pentru o eventuală decuplare de Bulgaria? Franța s-a opus în prima jumătate a anului 2022 aderării României la Schengen. Între timp, s-a întâmplat războiul din Ucraina, contextul geopolitic s-a schimbat. Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să fie un pic mai activ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite