"Grupul celor patru’’ – tur virtual la Muzeul Bucureștiului

Muzeul Bucureștiului va invită în această săptămână la un tur virtual al expoziției- medalion ,,Grupul celor patru’’ : Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și Oscar Han. Istoricul și criticul de artă Barbu Brezianu caracteriza această fuziune drept  “una dintre cele mai prestigioase asociații artistice formate în perioada interbelică în România”.

06 Aprilie 2020, 19:06 (actualizat 06 Aprilie 2020, 19:09) |
,,Grupul celor patru’’ : Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și Oscar Han

Evenimentul era programat pentru sfârșitul lunii martie la Palatul Suțu, dar, în contextul situației actuale, organizatorii au hotărât să prezinte expoziția printr-un tur virtual. Proiectul este realizat de muzeografii Secției de Artă, Cristina Ioniță și Ana Maria Măciucă.

Expoziția virtuală “Grupul celor patru”

”Grupul celor patru” a fost creat la sfârșitul anului 1925 având numitor comun viziunea față de artă și asumarea responsabilă a condiției artistului în peisajul istoriei picturii și sculpturii moderne românești.  Prima expoziție, dintre cele șase,  a avut loc la București, în anul 1926. Ultima a fost organizată în anul 1934, chiar după moartea pictorului Ștefan Dimitrescu,  acesta figurând postum cu un Autoportret.

Criticul de artă Doina Păuleanu a publicat în 2012, la Editura Monitorul Oficial, un album bogat documentat şi ilustrat, care conturează istoria înfiinţării şi evoluţiei acestei asociaţii.

Autor: Bianca Sărățeanu Florea

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI