„Groparii”. O carte despre cum sunt maltratați vârstnicii în azilele private din Franța declanșează o undă de șoc în societate. Sunt așteptate explicații în fața guvernului

30 ianuarie 2022, 15:00

Cartea a cărei apariție a produs unda de șoc are titlul „Groparii”. E scrisă de Victor Castanet, un jurnalist care a obținut 250 de mărturii despre maltratarea vârstnicilor în azilurile private din rețeaua ORPEA, unde facturile de găzduire sunt extrem de piperate.

Victor Castanet, autorul cărţii:Această industrie a îngrijirii, acest sistem condus prin aplicaţii, de fapt, creează situații de abuz.

Autorul descrie un sistem în care se face rabat de la normele de igienă, de la îngrijirile medicale, de la o alimentație corectă a celor internați în azile, totul pentru ca rețeaua ORPEA să devină cât mai rentabilă financiar.

Laurent Garcia, fost angajat la un azil ORPEA: Când ai o singură infirmieră până la ora 9.30 pentru 33 de rezidenţi, efectul e că la micul dejun, de exemplu, nu poţi să ai grijă de toţi. Au fost şi rezidenţi cărora nu li s-a dat să mănânce la prânz.

Compania ORPEA, care se prezintă drept „lider mondial în sectorul îngrijirii persoanelor vârstnice”, neagă totul și deplânge „o vădită dorință” de a i se face rău.

Jean-Christophe Romers, directorul general ORPEA:Primele acuzații de care avem cunoștință nu corespund cu ceea ce suntem, nu a existat niciodată un asemenea raționament legat de bani, nu va exista niciodată. Rentabilitatea nu este misiunea noastră.

Și totuși, conducerea companiei e chemată să dea explicații în fața autorităților, se află acum sub amenințarea unei inspecții generale în căminele pe care le gestionează și acțiunile firmei cotate la bursa din Paris sunt în cădere liberă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite