„Groapa cerească”, cel mai mare hău din lume

„Groapa cerească” cel mai mare hău din lume
„Groapa cerească” cel mai mare hău din lume
18 noiembrie 2022, 14:08

Unii experți se întreabă dacă aceste formațiuni misterioase sunt rezultatul prăbușirii unui meteorit pe Pământ. Alții cred că ele s-au format treptat, pe parcursul a aproximativ 128.000 de ani, pe măsură ce apa care se infiltra în râurile subterane a sculptat lent roca calcaroasă din jur.

Însă un lucru este cert: cu o adâncime de 660 de metri și un volum de 130 de milioane de metri cubi, Xiaoxhai Tiankeng din China este cea mai adâncă și cea mai mare groapă din lume.

Tiankeng înseamnă „Groapa cerească”, iar pereții săi abrupți se prăbușesc într-o adevărată lume subpământeană care găzduiește un ecosistem înfloritor de aproximativ 1.285 de specii de plante și animale – inclusiv rarul gingko și leopardul înnorat.

În afară de dimensiunile sale vaste, formațiunea este, de asemenea, unică prin faptul că este o dolină cu două cuiburi care are două cratere unite de o margine înclinată. În sezonul ploios, o cascadă se cască de la gura gropii, alimentând un râu subteran și o rețea de peșteri la baza acesteia.

În timp ce localnicii știu despre doline de secole, „Groapa cerească” a fost „descoperită” de lumea exterioară abia în 1994, când exploratorii britanici au încercat să cerceteze sistemul său de peșteri subterane labirintice. În ciuda faptului că au încercat să cartografieze râul subteran de cinci ori într-o perioadă de 10 ani, speologii au constatat că torentul care țâșnește este prea dificil de navigat, iar echipa nu a reușit niciodată.

Ca urmare, această lume subterană adâncă și întunecată rămâne unul dintre marile mistere geologice ale Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă