Gripa face ravagii. Numărul cazurilor aproape că s-a triplat, iar cel al deceselor este mai mult decât dublu, de la o săptămână la alta

A fost confirmată şi la un copil coinfecţia gripă-Covid-viroză. Tripla infecţie a fost depistată la o fetiţă de 8 ani, în Capitală. Şi numărul celor depistaţi cu flurona a urcat la 15, dar apar şi alte combinaţii de virusuri. Gripa face ravagii. Numărul cazurilor confirmate în laborator aproape că s-a triplat, iar cel al deceselor este mai mult decât dublu, de la o săptămână la alta.

12 Ianuarie 2023, 20:47 (actualizat 13 Ianuarie 2023, 07:27) Știrile TVR |

Virusul gripei, SARS-CoV-2 şi virusul sinciţial respirator (VSR) au fost depistate simultan la o fetiţă de opt ani, testată la Spitalul de Copii Victor Gomoiu, în Capitală. Simptomele nu au impus însă internarea.

Dr. Claudina Cobzariu, medic infecționist, Spitalul de Copii Victor Gomoiu: A fost direcţionat către domiciliu cu tratamentul adecvat. Măsurile de precauţie trebuie menţinute. Vaccinarea este importantă. Evitarea zonelor aglomerate. Copiii sunt infectaţi de către părinţi, în spaţiile pe care le vizitează.

După Anul Nou, numărul cazurilor cu infecţii respiratorii a trecut de 102.000. Sunt tot mai multe și de Flurona, gripă și Covid în acelaşi timp. Printre cele 15 cazuri se numără şi o fetiţă de un an, din Bucureşti.

Sunt însă şi alte combinaţii virale mai puţin obişnuite. De exemplu, la nivel naţional, 19 pacienţi au fost depistaţi şi cu gripă, şi cu virus sinciţial respirator în acelaşi timp. Între ei, şi un bebeluş de numai șase luni, diagnosticat tot la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală. Medicii de acolo au mai descoperit şi doi copii care aveau în acelaşi timp şi tulpina A şi tulpina B de virus gripal. Este vorba de un băiat de trei ani şi o fată de nouă ani.

În spitale şi la medicii de familie e plin de bolnavi. La Institutul Matei Balş, într-o săptămână, 500 au ieşit pozitivi la testul rapid de gripă, de cinci ori mai mulţi decât acum trei săptămâni. În toată ţara, peste 4.600 au ajuns la doctor cu simptomele bolii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Aceste viroze, gripa, afectează foarte serios și marea majoritate a situațiilor, atunci când au apărut complicații și decese au apărut la persoane care aveau afecțiuni care "au ajutat", practic, la decompensare. Sunt convins, că până la sfârșitul acestei luni, o să intrăm pe un trend descrescător al cazurilor de viroze, în general, și de gripă, în particular.

Rodica Tănăsescu, medic de familie în București: Pentru pacienții care se prezintă în primele zile de boală și care au și factor de risc asociat - da, tratamentul antiviral este bun și necesar, dar pentru pacienți tineri, în formă și pentru pacienți care deja au o săptămână de când a debutat gripa, nu are niciun rost să ia antiviral.

16 bolnavi care aveau virusul gripal au murit. Între ei, şi doi din grupa de vârstă 15-49 de ani. Numărul deceselor e mai mult decât dublu de la o săptămână la alta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI