Gripa aviară scumpește ouăle și carnea de pasăre

30 ianuarie 2023, 20:48

Ouăle sunt printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult, în ultima perioadă. În decembrie, prețurile erau mai mari cu peste 35% față de perioada similară din 2021, conform statisticilor oficiale. Unii comercianți le vând, acum, chiar și cu peste un leu bucata.

Crescătorii de păsări pun scumpirile pe seama costurilor mai mari de producție cu furajele și utilitățile. Avertizează însă că prețurile ouălor ar putea să crească și mai mult, după reaparatia gripei aviare.

LEONARD STAFIE, reprezentant, Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi: Dacă un ou se producea doi ani în urmă cu 20 de bani, acum s-a dus undeva la 40-50 de bani. Iar gripa aviară este cireaşa de pe tort. În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%.

Încă un focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe plaftorma Codlea, în jud. Brașov. Astfel, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme.

Mihai Cătălin Văsîi, prefectul județului Brașov: Estimăm ca până la sfârșitul săptămânii să reușim să eradicăm întregul focar. Vestea bună este că la celelalte unități de pe aceeași platformă, în urma analizelor, rezultatul a fost negativ.

DĂNUŢ PALE, vicepreşedinte, ANSVSA: Orice suspiciune să fie adusă la cunoştinţa serviciilor veterinare tocmai pentru a acţiona foarte, foarte rapid şi a limita orice difuzare a acestei boli.

Gripa aviară s-a extins și în alte țări. Din acest motiv și prețul ouălor din import ar putea să crească și mai mult, avertizează analiștii.

Florin Constantin, analist al pieței agricole: 80% din importurile românești de ouă vin din Polonia. Acolo situația este mai complicată decât la noi. Da, este posibil să avem un impact în preț. Nu sunt deocamdată motive de panică.

Europa se confruntă cu cea mai puternică epidemie de gripă aviară raportată până în prezent. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. În acest context, în ultimul an, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Fermierii și analiștii nu exclud scumpiri și la carnea de pasăre, dacă numărul focarelor va crește și mai mult în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă