Grindină distrugătoare în Sălaj și Bihor. Autoritățile vor să înființeze noi centre de lansare a rachetelor antigrindină și chiar să folosească baloane cu heliu

15 aprilie 2023, 18:56

În județul Sălaj a fost cod galben de furtună. Grindina a acoperit străzile unor localități. Și în jud. Bihor au fost căderi de gheață. Pentru moment, cele două județe nu sunt protejate de sistemele antigrindină. E însă în plan amenajarea mai multor puncte de lansare.

În țară, funcționează deja 99 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar numărul lor ar putea crește la 106, până la finalul anului. În plus, pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase, dar și pentru stimularea precipitațiilor, autoritățile vor să folosească și baloanele cu heliu. Tehnologia fost testată cu succes toamna trecută, în regiunea Moldovei.

Gheorghe Căunei, director general, Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor: Am importat din Franţa cinci asemenea instalaţii şi în luna noiembrie au funcţionat în zona Iaşi care au produs o creştere a precipitaţiilor de la 5 l până la 20 l/mp. Dorim să implementăm această tehonologie. Va trebui să parcurgem toţi paşii până la etapă omologării. Această metodă poate fi folosită şi pentru combaterea grindinei.

Daniel Florea, director program, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 – Iaşi: Este pregătit pentru a fi utilizat și sperăm cât de curând să îl introducem în experimente. Fiecare nor în parte este analizat și se intervine doar pe norii care sunt periculoși de grindină, nu pe norii care produc precipitații sub formă lichidă.

În total, sunt protejate peste două milioane de hectare, adică mai puțin de o pătrime din suprafața arabilă a țării. Micii producători agricoli din sud își văd, în continuare recoltele amenințate și cer investiții în sisteme de combatere a căderilor de grindină și de creștere a precipitațiilor. Se tem că pagubele din trecut se pot repeta oricând.

Guvernul a aprobat planul de invesții pentru sistemul național antigrindină și de combatare a precipitațiilor. Vor fi amenajate noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, mai ales în sudul țării.

Autoritățile estimează că până la sfârșitul anului suprafața protejată va crește la 2,5 milioane de hectare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite