Grindeanu: Aeroportul Internaţional Oradea dispune de acum de banii necesari pentru extinderea terminalului de pasageri

Extinderea terminalului de pasageri - Aeroportul Internaţional Oradea
Extinderea terminalului de pasageri - Aeroportul Internaţional Oradea
29 decembrie 2022, 16:12

„Aeroportul Internaţional Oradea dispune de acum de banii necesari pentru extinderea terminalului de pasageri! Contractul de finanţare cu o valoare de 212,84 milioane de lei, cu TVA (POIM), care a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor, va permite acestui aeroport să aducă o serie de modernizări până la sfârşitul anului viitor: construcţia unui corp adiacent pentru plecări Schengen şi non-Schengen, extinderea drumurilor de acces, extinderea parcării de scurtă durată şi achiziţionarea unor echipamente pentru degivrarea aeronavelor”, a precizat Grindeanu.

Consiliul Judeţean (CJ) Bihor a aprobat pe 15 noiembrie, în şedinţă ordinară, indicatorii tehnico-economici pentru extinderea de patru ori a suprafeţei actuale a terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea, un proiect de aproape 213 milioane de lei, cu finanţare europeană.

„Acest proiect, alături de celelalte pe care le avem în lucru, va rezolva pentru mulţi ani de acum înainte infrastructura aeroportuară a Municipiului Oradea şi a judeţului Bihor. Astfel, vom avea un terminal de pasageri extins care va prelua toate fluxurile, eficient energetic, cu o parcare şi acces printr-un sens giratoriu dinspre drumul naţional DN79. Vor mai exista o zonă destinată unui hotel, un terminal cargo operaţional, o pistă extinsă la 2.500 de metri, sisteme de control, aterizare şi decolare complet modernizate şi un gard inteligent dispus pe noua configuraţie a aeroportului”, a precizat, atunci, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Terminalul T1 se va extinde astfel încât capacitatea acestuia se va dubla, practic, de la procesarea unui trafic de 400 pasageri/oră la 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri internaţionale. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen şi plecări/sosiri non-Schengen. Se vor asigura şi fluxuri secundare dedicate pentru plecări şi sosiri VIP.

Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, între cele două clădiri existente, având în unele zone şi etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare, se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.

Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni, din care două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţia lucrărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite