Grindeanu: Bulgarii au început descărcarea barjelor sârbeşti blocate pe Dunăre

21 iulie 2022, 11:38

ACTUALIZARE Convoiul de barje sârbeşti trebuia să ajungă la Belgrad, dar pentru că bulgarii nu au dragat Dunărea pe partea lor, acest lucru nu s-a putut întâmpla, a declarat Sorin Grindeanu. Ministrul a mai declarat că partea română s-a oferit să execute lucrările de dragaj pentru bulgari.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că bulgarii au început descărcarea barjelor sârbeşti blocate pe Dunăre.  „Am vorbit cu omologul bulgar şi m-a asigurat că barjele au început să fie descărcate” a spus Grindeanu.

 

3.600 de tone de cărbune care ar fi trebuit să ajungă de la Constanţa la Belgrad ard mocnit de aproape trei săptămâni pe Dunăre, în apele internaţionale, în zona kilometrului 496, adică la doi kilometri de portul Giurgiu. Sunt trei barje sub pavilion sârbesc, care transportau încărcătura, dar au rămas înţepenite pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al apei. Iar cărbunii pe care îi transportau s-au aprins de la căldură poluarea în zonă devine acum principala îngrijorare a autorităţilor, în special a celor bulgare, în contextul în care norii de fum sunt purtaţi de vânt spre vecinii noştri.

Mutarea încărcăturii pe alte barje a fost de la început singura soluţie, spun specialiştii. Dar pentru asta era necesară o macara plutitoare. Autorităţile române au încercat să descarce încărcătura la Giurgiu, dar braţul macaralei nu a ajuns la barje.

Bulgarii însă au refuzat să ajute, deşi în portul Ruse există cheuri verticale. Într-un final s-au răzgândit şi vor coopera.

Toată această situaţie durează de aproape trei săptămâni. Pompierii spun că prima dată când au fost solicitaţi să intervină a fost pe data de 3 iulie. Incendiul izbucnit atunci a fost stins rapid, dar barjele nu au mai putut înainta. Din acel moment, constant, cărbunii se tot autoaprind.

Autorităţile de mediu de la Giurgiu au montat în zonă o staţie de măsurare a calităţii aerului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite