Greva STB, suspendată de Tribunalul București. Sindicat: Angajaţii vor decide ce au de făcut. Conducere: Există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri

20 ianuarie 2022, 11:23

ACTUALIZARE STB a anunţat, joi seară, că angajații care protestează refuză să îşi reia activitatea şi că există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri.

ACTUALIZARE „Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor. Dacă asta va fi decizia, îi vom informa pe oameni şi oamenii vor decide ce au de făcut. Suntem obligaţi să-i informăm, iar oamenii vor decide, pentru că şi până acum noi nu am avut treabă cu acest conflict. S-a tot vehiculat că e grevă, dar nu, nici pe departe, pentru că nici nu aveam cum să facem grevă. Îi vom informa pe oameni şi rămâne la latitudinea lor, desigur”, a afirmat Vasile Petrariu.

__________________________________

ACTUALIZARE Tribunalul Bucureşti a admis joi cererea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de suspendare a grevei declanşate de sindicalişti, activitatea în transportul public din Capitală urmând a fi reluată imediat. Decizia instanţei este executorie.

Conducerea societăţii de transport public a depus joi la tribunal două cereri, în care solicită suspendarea grevei sindicaliştilor, precum şi constatarea nelegalităţii protestului organizat de angajaţi.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a dat dreptate STB, urmând ca cererea privind nelegalitatea protestului să fie judecată vineri.

______________________________

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti.

De asemenea, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00, iar cu privire la al doilea, pentru vineri.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.

În replică, conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

„Greva declanşată în această dimineaţa este ilegală. Există conexiuni directe, pe surse deschise, prin care domnul Pietrariu, în calitate de lider de sindicat, alături de alţi lideri de sindicat, a provocat această grevă. Aceasta nu este o grevă ivită din senin, este o grevă ilegală în condiţii de pandemie, având în vedere că obligaţia legală era să scoată pe traseu măcar o treime din parc. (…) Există materiale şi documente care vor sta la baza unei plângeri penale, ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care s-au implicat în acest lucru”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, angajaţii au fost manipulaţi de sindicat pentru a declanşa această grevă.

Miercuri, câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.

„Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou contract colectiv de muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii, când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform contractului colectiv de muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a afirmat, miercuri, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite