Greva în educație continuă. La negocierile de la guvern, sindicaliștii au cerut creșterea veniturilor cu 25%. Executivul dă 9% pentru personalul nedidactic și două prime în loc de carduri

25 mai 2023, 07:43

ACTUALIZARE 21.36 Declarații ale purtătorului de cuvânt al Executivului: Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educație, pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase atât a celor care predau, cât și pentru elevi.

Rezultatul discuțiilor a fost analizat de liderii coaliției.

Decizia coaliției, care va fi implementată chiar mâine de către guvern, în ședința de guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexa 8 a legii salarizării, legea 153, o măsură care vizează 55 de mii de oameni, cu o medie a creșterii veniturilor de aproximativ 9%. Li se vor adăuga două prime, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 de lei fiecare, a anunțat Dan Cărbunaru.

Pentru 220.000 de oameni din sistem, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, care va fi urmată în octombrie de o a doua primă, de 1.500 de lei.

Prioritatea guvernului la acest moment e legată de dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, a răspuns purtătorul de cuvânt, întrebat dacă premierul își va da vineri demisia.

ACTUALIZARE 21.32 Potrivit unor surse guvernamentale, impactul bugetar pentru mărirea salariilor din învățământ cu 25% ar fi de 3,2 mld. de lei pe lună.

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 În cadrul ședinței de guvern de vineri dimineață, executivul va adopta o ordonanță de urgență prim care va crește salariile personalului nedidactic cu 9%, a transmis Vlad Ungar pentru principalul Telejurnal.

ACTUALIZARE 18.15 Runda de negocieri de la Palatul Victoria s-a încheiat după aproximativ două ore.

„Ca să fie foarte clar – creșterea veniturilor cu 25% pentru salariații din sistemul de învățământ și să avem garanția fermă că în noua lege a salarizării, debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de tot ce înseamnă grade didactice, vechime șamd”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, despre revendicările înaintate guvernanților.

„Noi am făcut în momentul de față o prezentare a poziției noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze și să vină cu un răspuns”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

Sindicaliștii au cerut creșterea salariului unui profesor debutant de la 2.500 la 3.000 de lei. Astfel, salariul debutantului ar fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și ar trebui luat în calcul în legea salarizării unitare.

Pe noi nu ne interesează ca executivul să ia decizii importante, care să ducă la oprirea conflictului de muncă, a declarat Marius Nistor.

Rotativa trebuie să treacă în plan secund, potrivit liderilor de sindicat din învățământ.

Liderii de sindicat au respins vehement ideea voucherelor ca monedă de schimb la negocieri.

Greva continuă, iar marți va fi un marș de protest din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni, au confirmat liderii de sindicat.

CITEȘTE și Premierul Nicolae Ciucă despre greva din educație: Nu voi promite niciodată ceva ce nu se poate realiza

La Sibiu, președintele Klaus Iohannis i-a mustrat pe profesori.

Am rămas puțin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educației. (…) În mod natural, sindicatele întotdeauna cer foarte mult și, dacă se poate, cer foarte mulți bani. Asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat„, a declarat Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 16.00 Liderii de sindicat au intrat la negocieri cu miniştrii Educației, Finanțelor, Muncii și Proiectelor Europene. Este, practic, aceeași echipă care a participat și  miercuri seară la discuțiile care au durat mai bine de 5 ore.

Premierul nu participă la negocierile de la Guvern, dar a rugat cadrele didactice să dea dovadă de înţelegere și să aştepte Legea salarizării.

ACTUALIZARE 15.28 După protestul din Piața Victoriei, liderii sindicali au fost chemați din nou la negocieri. Diana Dumitrașcu are detalii.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Profesorii protestează în mai multe orașe. Peste 4 mii de sindicalişti, în Cluj-Napoca. Marcel Ciolacu, huiduit de manifestanți la Buzău

ACTUALIZARE Participanții la protest au început să plece. Protestul s-a terminat.

ACTUALIZARE Sindicaliştii au depus hârtiile pentru aprobarea unui nou protest care ar urma să aibă loc marţi.

ACTUALIZARE Sindicaliştii din Educaţiei au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, unde continuă protestul, pe fondul nemulţumirilor legate de ultima oferta avansată de autorităţi în vederea încheierii grevei generale.

ACTUALIZARE Sindicaliştii din Educaţie care au protestat joi în Piaţa Victoriei au plecat în marş pe Calea Victoriei, după ce liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului în vederea încetării grevei.

ACTUALIZARE 12.13 În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 10.000 de cadre didactice şi elevi.

ACTUALIZARE Sindicaliştii din Educaţie refuză oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat, în Piaţa Victoriei, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor.

ACTUALIZARE Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor şi le va creşte, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor. Dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul doreşte să le ia în acest sens este faptul că până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, această lege a salarizării, în care să regăsească inclusiv creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţie, să poată să devină realitate. Între timp, până când această lege a salarizării va regăsi noua grilă a educaţiei repusă acolo unde şi profesorii şi societatea aşteaptă, ca prioritate, reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţâmânt urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică şi sunt aproape 300.000 de oameni care în fiecare zi dau tot ce au mai bun pentru a se îngriji de educaţia copiilor noştri”, a spus Cărbunaru, la Palatul Victoria.

El a adăugat că pentru personalul didactic şi pentru cel didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară, care urmează să intre pe un card care va fi emis după modelul cardurilor pentru energie, iar în luna octombrie a acestui an pe acelaşi card va fi încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară, iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţilor curente de lucru.

Pentru personalul nedidactic, în lunile iunie şi octombrie, vor fi încărcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei. Dintre acestea, 150 de lei va reprezenta în fiecare caz sumă forfetară. În plus, pentru personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi aprobat vineri în şedinţa de Guvern, urmează să fie majorate veniturile până la maximum posibil, potrivit grilei din Legea 153, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Programul de guvernare care în următoarele zile urmează să fie aprobat va menţiona explicit că educaţia este o prioritate naţională şi va fi tratată ca atare, inclusiv din perspectivă salarială. Guvernul va mări salariile profesorilor, va mări nivelul de recunoaştere a meseriei de dascăl”, a afirmat Cărbunaru.

ACTUALIZARE Angajaţii din Învăţământ se adună în Piaţa Victoriei. Mitingul este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Guvernul a anunțat un briefing susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la ora 11.30.

Oficialii au propus sindicaliştilor două prime: una în iunie, de 1.000 de lei, iar una în octombrie, de 1.500 de lei, bani  ce ar urma să fie oferiți prin intermediul unor carduri.

Cât despre personalul nedidactic, este vorba despre un card de 500 de lei oferit în luna iunie și un altul, cu aceeași sumă, pentru luna octombrie.

Astăzi, aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ vor protesta la Guvern, potrivit sindicatelor din Educație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite