Prima grevă generală în educație din ultimii 18 ani. Angajații sunt nemulțumiți de nivelul salarizării

22 mai 2023, 06:56

Greva a început la opt dimineața, când ar fi trebuit să sune clopoțelul de intrat la cursuri. Dar nu toți profesorii participă. La Liceul ”I.L. Caragiale”, din Capitală, trei cadre didactice au ținut orele.

Andreea Bodea, directoarea Liceului ”I.L. Caragiale”: Vin la școală doar acei copii ai căror profesori sunt la ore, și vin conform orarului și programului lor. Restul copiilor sunt acasă. (…) Niciun părinte din România nu este fericit acum, indiferent de vârsta copilului, sperăm să se găsească o soluție să se întoarcă la școală. Dacă greva se prelungi și dacă totuși vom reveni la școală vor există niște planuri remediale neapărat.

Cei care participă însă sunt hotărâți să se facă auziți.

Adriana Dumitrescu, profesoară de limba engleză: Vom continua această grevă atât cât va fi nevoie, am ales să fim în grevă în primul rând pentru salariile mici, pentru statutul profesorului și pentru procentul mic din PIB.Sunt profesoară de 22 de ani și salariul ajunge la 4.000 de lei cu toate gradele.

La Cluj, în unele școli s-au ținut câteva ore, în cele mai multe, însă, cadrele didactice au refuzat să intre la cursuri.

Majoritatea școlilor clujene au avut orele suspendate în prima zi de grevă. Doar două școli din tot județul nu s-au raliat grevei profesorilor.

Lucia Cojocaru, președinta Sindicatului Liber al Învățământului preuniversitar clujean: Ne-am fi dorit ca guvernanții să își dea interesul și să se acorde educației importanța cuvenită, dar nici în al 12-lea ceas, aceștia nu binevoiesc să ne bage în seamă. Oameni sunt hotărâți, nu știm cât va dura. Este greva oamenilor, nu a liderilor de sindicat, oamenii hotărăsc când oprim greva.

Liderii de sindicat spun că nu au fost încă invitați la alte negocieri după discuțiile eșuate de duminică.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: După negocierile de ieri, colegii noştri au transmis ferm: nu sunt asistaţi social, au nevoie de o salarizare decentă, au nevoie de o reconsiderare a statului social, nu ceea ce au în momentul de faţă, vor respect, iar deocamdată politicienii nu au demonstrat că există acest respect faţă de slujbaşii învăţământului românesc.

Datele făcute publice de angajații din învățământ arată că un profesor debutant câștigă acum sub 2800 de lei net, față de 4000 de lei cât cer sindicaliștii. Un profesor aflat la final de carieră, obține maximum 4.500 de lei, în timp ce sindicatele solicită 7000 de lei net.

––––––––––––––––––––––––-

Aproximativ 150.000 de cadre didactice și 60.000 de persoane care lucrează ca auxiliar didactic în unitățile de învățământ au anunțat că sunt în grevă generală de astăzi.

Nu toate cadrele didactice dintr-o unitate de învățământ participă la grevă, iar, în anumite cazuri, nu s-a reușit comasarea orelor susținute de acestea astfel că sunt școli unde elevii sunt chemați pentru o oră sau două în prima parte a zilei și trebuie să revină pentru o oră sau două după prânz.

Copiii care se află în școli vor fi supravegheați de profesori chiar dacă aceștia sunt în grevă.

Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli”.

Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală” a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Astăzi nu sunt planificate negocieri între sindicaliști și guvernanți .

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a subliniat că pentru a stopa o astfel de acţiune sindicaliştii trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă şi care să ofere perspective foarte clare. „Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri„, a precizat duminică Nistor.

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis duminică sindicaliștilor că nu pot lăsa copiii „suspendați” în prag de examene.

Nicolae Ciucă: În dialogul pe care l-am avut aţi înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi. Au fost toate situațiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea și rămânerea în echilibru a societății, a economiei, a educației, a sănătății, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țării.

Am asumat că prioritatea este educația și în continuare va fi public că prioritatea este educația, ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am discutat și am făcut în așa fel încât Legile Educației să fie cele mai dezbătute, deci, până în acest moment.

Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație.

În perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu „oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume”, au transmis reprezentanții angajaților din educație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite