Greva femeilor din Elveţia. Acestea cer salarii mai mari şi mai multă protecţie în faţa agresiunilor

14 iunie 2019, 21:09

Era miezul nopţii la Lausanne, când clopotul catedralei anunţa începutul zilei de 14 iunie. Şi pentru prima oară după 614 ani, a fost tras de o femeie. Sute de mii de femei din Elveţia sunt astăzi în grevă pentru a atrage atenţia asupra progreselor lente în ce priveşte egalitatea între sexe.

Potrivit cifrelor oficiale, femeile din Elveţia câştigă cu aproape 20% mai puţin decât bărbaţii, este ţara dezvoltată cu cele mai puţine femei în funcţii de conducere şi cu unul dintre cele mai mici şi prost plătite concedii de maternitate introdus abia în 2005.

Greva de astăzi vine după exact 28 de ani de la prima mişcare de acest fel, care în 1991 a scos o jumătate de milion de femei în stradă. La acea dată nu existau femei în politica elveţiană, guvernul nu oferea concediu de maternitate şi abia în 1990 ultimul canton a fost forţat de Curtea Supremă să le lase să voteze în alegeri locale. De altfel, dreptul la vot a fost introdus în Elveţia abia în 1971, cu mult dupa alte ţări, inclusiv România, care a recunoscut acest drept fundamental încă din perioada interbelică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă