Greva din învățământ continuă. Liderii din sindicat: Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Asumaţi-vă că educaţia va fi prioritate naţională!

4 iunie 2023, 12:48

Sindicaliștii din educație sunt hotărați să continue greva. Guvernul a aprobat creșterea veniturilor chiar de luna aceasta: 1.000 de lei brut la salariul de bază al cadrelor didactice, respectiv 400 de lei pentru ceilalți angajați.

Executivul și-a asumat că în noua lege a salarizării, care se va aplica din ianurie 2024, salariul unui debutant va fi egal cu salariul mediu pe țară, adică aproximativ 4.000 de lei net, ceea ce va duce la creșterea salariilor și celorlalte cadre didactice, susțin guvernanții.

Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret: Nu există nicio garanţie foarte clară că acea grilă negociată cu Ministerul Educaţiei va putea fi pusă în aplicare. (…) Atâta vreme cât Guvernul nu a venit cu argumente foarte clare de ce nu se poate prinde într-o ordonanţă de urgenţă acel reper foarte important pentru noi, respectiv salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalentul salariului mediului brut pe economie, este clar că există suspiciune şi neîncredere.

Sindicaliștii vor ca Guvernul să-și asume, printr-un act normativ, articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul recentei ordonanțe de urgență. Potrivit acestuia, salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea personalului didactic să se realizeze în mod progresiv, în funcție de studii, vechime și grad didactic.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului şi partidelor aflate la guvernare să-şi asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învăţământului Preuniversitar şi care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanţei, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării”, se arată într-un comunicat transmis de cele două federaţii sindicale din Educaţie, semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, şi de Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

Sindicaliştii atrag atenţia că salariaţii din învăţământ aflaţi în grevă sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

De asemenea, ei menţionează că şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii transmit că e nevoie de educaţie, iar educaţia are nevoie de finanţare, solicitând guvernanţilor să îşi schimbe discursul şi să îşi asume că „educaţia va fi, începând de astăzi, prioritate naţională”.

„Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi, începând de astăzi, prioritate naţională! Şi nu numai pentru noi, angajaţii din sistem, ci şi pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeţi şi pe care încercaţi, prin declaraţii, să-i întoarceţi împotriva noastră!”, au transmis reprezentanţii celor două federaţii sindicale.

CITEȘTE și Lider de sindicat, asigurări pentru părinți, la TVR INFO: Elevii din anii terminali nu-și ratează nicio șansă. E o situație extraordinară, înțeleasă de toate facultățile din UE și nu numai. Deocamdată nu s-a ieșit din niciun grafic

Greva generală din Educaţie a fost declanşată în urmă cu aproape două săptămâni, respectiv în data de 22 mai 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite