Greva din educație continuă, după ce sindicatele au respins oferta guvernului, într-o nouă rundă de negocieri. Președintele Iohannis le cere dascălilor să se întoarcă de marţi la şcoală

Greva continuă sindicatele au respins propunerile Guvernului
Greva continuă sindicatele au respins propunerile Guvernului
1 iunie 2023, 10:21

Într-o şedinţă specială de Guvern, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic şi 400 de lei brut pentru nedidactic, de la 1 iunie. Oferta fusese respinsă vehement încă de miercuri seara de angajaţii din Educaţie, mustrați azi de președintele Klaus Iohannis pentru că nu încetează greva. Șeful statului a pus sub semnul întrebării continuarea grevei:

„Este o generație întreagă care dă Bacalaureatul și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă. Dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc şi consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază. De aceea, premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia, fiindcă a fost premierul împreună şi cu preşedintele Camerei în discuţie, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor”, a mai spus Iohannis.

De la Palatul Victoria, şi premierul a transmis subtil că greva ar trebui încheiată având în vedere apropierea examenelor naţionale: „Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330 de mii de oameni vor beneficia de o nouă filă de salarizare. Apreciem că este momentul  să recunoaștem că astăzi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii de parte de școală.”

Sindicaliștii au rămas pe poziție. Ultima discuţie pe care au avut-o astăzi la Guvern, după ce executivul aprobase deja ordonanţa de urgenţă, nu a schimbat cu nimic situaţia.

”Mandatul este foarte clar, grila de salarizare a fost negociată cu Ministerul Educației, trebuie să fie pusă în aplicare din această lună, nu avem alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului! De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat liderul de sindicat Simion Hăncescu, la ieșirea de la negocieri.

Ministrul Educației a anunțat că majorările salariale pe noua grilă vor fi etapizate până în 2026.

Până acum, calendarul examenelor naţionale a rămas nemodificat, dar Ligia Deca a afirmat că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie.

––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie.

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva a durat „un pic mult” şi speră ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală, menţionând că Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Președintele a mai spus că educația se face cu entuziasm și dăruire, dar nu se poate face gratis. Dascălii trebuie să primească ceea ce li se cuvine, și au primit, iar de acum trebuie să se întoarcă la școală, a subliniat șeful statului, care a întrebat, retoric, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale.

ACTUALIZARE Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi se acoperă solicitările publice ale cadrelor didactice, creşterile salariale reprezentând măsura cu efect imediat. Ministrul Educației a menţionat că actul normativ garantează din nou, de această dată şi în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul că „baza salarizării în educaţie, adică salariul mediu brut al debutantului, este egal cu salariul mediu brut pe economie”.

Potrivit Ligiei Deca, la Ministerul Muncii urmează să se desfăşoare discuţiile referitoare de grila de salarizare.

Oficialul a arătat că impactul bugetar al ordonanţei este de aproximativ 2,16 miliarde lei.

ACTUALIZARE Sindicaliștii au fost foarte fermi și au spus că, în ciuda faptului că guvernul a adoptat ordonanța de urgență, ei rămân cu mesajul – „Oferta este respinsă, greva continuă!” Profesorii se întorc de marți la școală, dar pentru a continua greva.

Perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat a fost prelungită până pe 9 iunie. Tot până pe 9 iunie a fost prelungită și perioada în care pot fi încheiate mediile elevilor de clasa a VIII-a  și de clasa a XII-a.

Evaluările elevilor de clasa a VI-a au fost amânate pentru a doua oară, pentru perioada 12-13 iunie.

 

 

ACTUALIZAREMandatul este foarte clar, grila de salarizare a fost negociată cu Ministerul Educației, trebuie să fie pusă în aplicare din această lună, nu avem alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului! De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat liderul de sindicat Simion Hăncescu, la ieșirea de la negocieri.

 

 

ACTUALIZARE Guvernul a aprobat ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie”, se arată  în document.

 

 

ACTUALIZARE Guvernul s-a reunit în ședință pentru a emite o Ordonanță de Urgență privind creșterea cu 1.000 de lei brut, lunar, a salariului pentru cadrele didactice, și 400 de lei brut, lunar, pentru cele nedidactice. Salariul unui profesor debutant va crește până la 4000 de lei în următorii trei ani.  Oferta guvernului a fost respinsă miercuri seara, greva continuă, dar Guvernul tot a adoptat măsurile anunțate.

 

 

Miercuri au avut loc consultări la Cotroceni între președintele țării și liderii coaliției de guvernare și două runde de negocieri la Palatul Victoria, între reprezentanții sindicatelor din Educație și premierul Nicolae Ciucă, împreună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Guvernul a propus o majorare salarială de 1000 de lei brut lunar pentru profesori şi 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Sumele ar urma să reprezinte un avans pentru creşterea din viitoarea grilă din legea salarizării.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Avem nevoie de revenirea la normalitate, pentru a asigura în continuare stabilitatea socială, stabilitatea economică și să putem să folosim întregul pachet de măsuri, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele asumate prin programul de guvernare și, desigur, să îndeplinim toate proiectele.”

După anunţul guvernului, liderii sindicali au discutat cu cei din teritoriu, iar răspunsul a fost ferm: Oferta este respinsă și greva continuă!

Marius Nistor, preşedintele FSE ”Spiru Haret”: Organizaţiile noastre județene şi ale municipiului București ne-au spus că se respinge. Am convocat în regim de urgenţă colegiul pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte.

Simion Hămcescu, preşedinte FSLI: Nu sunt de acord liderii județeni cu eșalonarea pe trei ani a măririi salairului și cu acea suma de la 1 iulie. Nu suntem de acord cu acel interval de 3 ani. Aşa cum la sănătate s-a găsit Soluția să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ.

Refuzul angajaţilor din învăţământ nu a schimbat decizia guvernului. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată miercuri seara în transparenţă decizională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite