Greva din Educație ar putea prelungi anul școlar și amâna examenele

2 iunie 2023, 19:02

LIGIA DECA – ministrul Educaţiei: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții.

Este apelul Ministrului Educației pentru ca dascălii să încheie greva. În caz contrar, anul școlar s-ar putea prelungi. Pentru elevii care nu susțin examene naționale, înseamnă câteva zile în plus de cursuri, în așa fel încât profesorii să le poată încheia mediile. Iar examenele finale pentru cei 325.000 de elevi din ani terminali ar putea fi decalate.

LIGIA DECA – ministrul Educaţiei: Luăm în calcul refacerea calendarului de examene. Nu există varianta în care să anulăm examenele. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală.

Părinții speră însă la o soluție, astfel încât examenele să se dea la timp.

IULIAN CRISTACHE – preşedintele Federaţiei Naționale a Asociațiilor de Părinţi: Nu știm ce înseamnă decalare, pentru că dacă această grevă va mai continua două săptămâni, trei săptămâni, teoretic ar trebui să decalăm cu două săptămâni, trei săptămâni. Această grevă continuă nepermis de mult și cei care vor plăti sunt copiii noștri.

Mulți elevi îi susțin în continuare pe profesori.

ARIANA DUDUNA, președinta Asociației Elevilor din Constanța: Îi înţelegem, suntem solidari, da, ne stresează această situaţie, însă vina nu poate fi a profesorilor. Nu putem lăsa un guvern să se folosească de aceste emoţii ale noastre, de frică, de stres.

Dascălii sunt însă deciși să continue protestele.

Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI şi profesoară: Nu este vorba de 25%, este vorba de o ordonanță adoptată pe fugă, pe repede înainte. Azi dimineață am primit răspunsurile din partea colegilor. Atâta timp cât Guvernul refuză să discute în mod real cu sindicatele, noi vom continua acest protest.

Președintele Klaus Iohannis susține însă că dascălii nu mai au pentru ce să facă grevă.

KLAUS IOHANNIS – preşedintele României: Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că guvernul se va ține de ce a promis.

Ministerul Educației a venit cu clarificări despre creșterile salariale primite de dascăli începând de luna aceasta: 1.000 de lei brut la salariul de bază al cadrelor didactice, respectiv, 400 de lei pentru ceilalți angajați.

LIGIA DECA – ministrul Educaţiei: Toate salariile de bază cresc și asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25% ca procent. Ceilalți primesc între 18 și 25%.

Asta înseamnă că un profesor debutant cu studii superioare va pleca acasă, din această lună, cu puțin peste 3.100 de lei, iar dacă are și ore de dirigenție, suma crește la aproape 3.500 de lei. De peste două ori mai mult, respectiv 7.500 de lei net, va primi un profesor cu studii superioare care are peste 20 de ani vechime în muncă. În calcul sunt incluse și alte creșteri salariale, în funcție de specificul activității, cum ar fi orele de dirigenție ori cea pentru activitatea în învățământul special.

Pentru toate aceste majorări, impactul bugetar este de peste 2 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite