Grevă de avertisment în Sănătate. Au fost deblocate negocierile pentru contractul colectiv de muncă, dar protestele nu se suspendă

7 mai 2018, 08:14

La ora 9, o parte dintre angajaţii Spitalului Floreasca au întrerupt lucrul şi au ieşit în faţa unităţii medicale să îşi strige nemulţumirile. Oamenii au cerut eliminarea plafonului, prevăzut pentru sporuri de 30% pe ordonatorul principal de credite.

Din această cauză, s-a ajuns la situaţii absurde, spun sindicaliştii.

Infirmierele, brancardierii şi biologii vor creşteri salariale. Ei sunt nemulţumiţi că doar medicii şi asistentele au primit lefuri mai mari de la 1 martie.

În spitale s-au asigurat doar urgenţele şi 30% din consultaţii şi operaţii. Din această cauză, pacienţii au fost nevoiţi să aştepte mai mult decât de obicei pe holuri.

Proteste au fost si în majoritatea spitalelor din ţară.

În timp ce în spitale era grevă, liderii de sindicat negociau cu ministrul Sănătăţii contractul colectiv de muncă.

Cu toate astea, sindicaliştii nu renunţă la declanşarea grevei generale anunțate pentru vineri.

 

ACTUALIZARE Liderii sindicali au ieșit destul de mulțumiți de la discuții, a transmis Diana Brâncuș.

Ei sunt optimiști după ce au găsit deschidere pentru rezolvarea problemelor din partea ministrului Sănătății.

Contractul colectiv de muncă a început să fie negociat  încă din aprilie, anul trecut, și s-a blocat în august din cauza regulamentului de sporuri. Sindicaliștii solicitau un nivel minim.

Discuțiile de astăzi au fost mai mult tehnice – s-au redefinit părțile.

Este posibil să dureze cel puțin o lună până când va fi semnat acest contract, a precizat Diana Brâncuș.

Marți, la guvern, liderii sindicali au mari speranțe că vor primi vești bune. Ei subliniază că, dacă din plafonul de 30% s-ar scoate orele suplimentare, orele de sâmbătă și duminică, sărbătorile legale și gărzile suplimentare, s-ar încadra cu calculele.

Ei spun însă că protestele vor continua.

„Această deblocare a negocierilor contractului colectiv de muncă încă nu creează contextul pentru a putea suspenda acțiunile de protest. Până în acest moment, greva programată pentru data de 11 este absolut în vigoare și nu dă posibilitatea nici de a închide acest conflict, nici nu se pune problema de a bloca, pentru că doar în momentul în care există un contract semnat, încheiat și înregistrat, și care își produce efectul în momentul ăla, noi sindicatele suntem ținuți de a mai putea face grevă”, a declarat vicepreședintele SANITAS, Mircea Ciocan.

ACTUALIZARE La Ministerul Sănătății se poartă o nouă rundă de negocieri. Azi au fost reluate negocierile pentru contractul colectiv de muncă din sistemul sanitar. Este de fapt una dintre revendicările celor care protestează. Federațiile reprezentative din sistemul Sanitar au o serie de discuții tehnice.

Angajații Spitalului Floreasca din București au ieșit la ora 09.00 în curtea unității medicale.

Ei cer eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sectorul medical şi semnarea contractelor colective de muncă în sănătate și asistență socială.

Liderul SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, spune că majorările au fost doar pe hârtie. „S-au mărit salariile cu 20% la  1 ianuarie, numai că au fost anulate de trecerea contribuțiilor către angajați.  A doua mărire a fost la 1 martie dar doar pentru medici și asistenți. Și această mărire în mare parte s-a anulat de reducerea sporurilor”.

„Odată cu noua lege a salarizării, venitul meu a fost diminuat și din acest motiv ne aflăm astăzi aici”, a explicat la TVR Andrei, unul dintre brancardierii care protestează la Spitalul Floreasca. El a indicat că a primit un salariu mai mic cu aproximativ 400-500 de lei.

„Este o scădere consistentă din punctul meu de vedere, se resimte în buzunarul fiecăruia dintre noi și totodată suferim întreaga familie atunci când din coșul nostru dispar brusc niște bani”, a adăugat Andrei.

După ce sporurile au fost plafonate, ministrul Sănătăţii a anunţat că 10% din angajaţi au primit lefuri mai mici.

Autorităţile au promis că, luna aceasta, niciun om din sistem nu va primi salarii mai mici decât în februarie.

Reprezentanţii SANITAS  discută astăzi la Ministerul Sănătăţii despre contractul colectiv de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă